Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer wil meldplicht niet ingeënte kinderen

Marianne Velsink
Een meerderheid in de Tweede Kamer is voorstander van een meldplicht voor niet ingeënte kinderen in de kinderopvang. Dit bevestigt Tweede Kamerlid Agnes Wolbert van de PvdA in het Algemeen Dagblad.
1Meldplicht-inenten.jpg
Minister Edith Schippers zou graag zien dat kinderopvanglocatiesop hun website vermelden hoeveel niet-ingeënte kinderen er op de groepen zitten. - Foto: iStock

Niet alleen de PvdA, ook het CDA, D66, PVV en GroenLinks zouden voor zo’n meldplicht zijn. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid is ook voorstander van een meldplicht. Dit betekent dat kinderopvangeigenaren of locatiemanagers ouders van ingeënte kinderen moeten informeren zodra er een niet ingeënt kind op het kinderdagverblijf of bij de gastouder komt. Ouders kunnen dan zelf bepalen of zij hun kind op die locatie willen houden. Schippers denkt aan informatievoorziening via de website van een kinderopvanglocatie door daar het exacte aantal niet-gevaccineerde kinderen op de groep te benoemen.

Kritische ouders

Het komt sporadisch voor dat een niet-ingeënt kind op een groep in het kinderdagverblijf of de gastouderopvang komt. Nog altijd wordt 92-99 procent van de kinderen in Nederland gevaccineerd. Maar het is wel opvallend dat het aantal niet-ingeënte baby’s toeneemt. Ouders worden kritischer over inentingen en vertrouwen niet meer blind op de informatie van het RIVM. Daarmee is niet-inenten niet langer meer alleen iets dat voorkomt in christelijke gemeenschappen. Juist hoogopgeleide ouders in steden kiezen er steeds vaker voor om hun kinderen niet in te enten.

De meeste kinderdagverblijven vragen ouders wel tijdens de intake of zij hun kind vaccineren. Maar is het antwoord ‘nee’, dan gebeurt er meestal weinig met die informatie. Kinderopvangtotaal peilde bij een aantal kinderopvangeigenaren hoe zij met deze kwestie omgaan en of ze zover willen gaan als een toelatingsverbod voor niet ingeënte kinderen. Lees hier enkele (anonieme) reacties.

Informatie RIVM

PvdA-Kamerlid Wolbert vindt dat ouders in de huidige situatie een te grote kans lopen dat hun kind besmet wordt. Zij vindt dat kinderopvangeigenaren alleen maar aan ouders hoeven te vertellen om hoeveel niet-ingeënte kinderen het op de locatie gaat. De VVD is niet van plan om voor zo’n meldplicht te stemmen. De partij vindt dit te ver gaan en legt liever eerst de prioriteit bij een betere informatievoorziening over vaccinaties voor baby’s. Het RIVM heeft al aangekondigd deze informatie te gaan verbeteren en heeft hiervoor 2 miljoen euro vrijgemaakt.

Met de uitspraak van minister Schippers en Kamerleden voldoen zij aan de wens die BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma uitte. Hij vond het de hoogste tijd dat de politiek dekinderopvangbranche een richting opstuurde om zo te voorkomen dat groepen ouders tegenover elkaar komen te staan. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.