Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet wijst VNG-plannen voor peuters af

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher en staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker zijn in een gesprek met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) niet tot overeenstemming gekomen over de peuterplannen. VNG wil dagdelen peuteropvang voor alle peuters financieren met meevallers uit de begroting, maar minister Asscher vindt dat gemeenten dit prima zelf kunnen financieren met VVE-gelden.
Kabinet wijst VNG-plannen voor peuters af
Foto: ANP

Dit kwam woensdag uit tweede deel van het Algemeen Overleg over de kinderopvang. Volgens minister Asscher verschillen het kabinet en de VNG met elkaar van mening over hoe de kinderopvangtoeslag ingezet wordt. VNG wil dagdelen voor alle peuters financieren met rijksgeld, maar minister Asscher is van mening dat kinderopvangtoeslag alleen ingezet mag worden voor werkende ouders, zodat zij hun werk en de zorg voor de kinderen kunnen combineren.

Segregatie

Het is de tweede keer dat de VNG met een voorstel voor de opvang van peuters komt. Volgens de VNG gaan de plannen van minister Asscher niet ver genoeg en vallen kinderen van niet-werkende ouders zonder achterstand tussen wal en schip. Deze mening wordt gedeeld door branchepartijen in de kinderopvang en ook veel politici zijn bang dat de plannen van Asscher segregatie in de hand werken.

Meer geld gemeenten

Maar de minister is het daar niet mee eens. Hij zegt dat het aan gemeenten zelf is om met VVE-gelden zoveel mogelijk peuters te bereiken, ook de groep die tussen wal en schip dreigt te vallen. Hij benadrukt dat gemeenten met zijn peuterplannen straks meer te besteden hebben aan peuters. Die boodschap was bij veel gemeenten volgens hem nog niet aangekomen. Met dat geld kunnen gemeenten op hun eigen manier zorgen voor het bereiken van kinderen die niet onder de kinderopvangtoeslagregeling vallen. Volgens Asscher laten gemeenten als Zoetermeer en Almere al goed zien hoe dat gerealiseerd kan worden zonder extra rijksgeld.

Kwaliteitseisen

Het gesprek tussen het kabinet en de VNG was niet helemaal voor niets, zegt Asscher. Er zijn ook onderdelen in de peuterbrief van Asscher waar de VNG zich wel in kan vinden, bijvoorbeeld dat de kwaliteitseisen voor peuterspeelzalen vanaf 1 januari 2015 gelijk worden gesteld aan die van de kinderopvang. De VNG zou bereid zijn om het ontwikkelrecht voor alle peuters met Rijksgeld los te laten en voorlopig mee te gaan met de tussenstappen die het kabinet zet. Voor de verdere stappen blijven VNG en het kabinet met elkaar in gesprek.

De kwaliteitsmaatregelen voor harmonisatie tussen kinderopvang en peuterspeelzaalwerk worden een jaar vervroegd. Per 1 januari 2015 worden de regels voor beroepskracht-kindratio gelijk gesteld. En per 1 juli volgend jaar wordt het vierogenprincipe ook ingevoerd in de peuterspeelzalen die vallen onder de wet Kinderopvang. Lees meer

Niet gratis

Tweede Kamerleden missen bij minister Asscher een visie op waar hij nou eigenlijk naartoe wil met de kinderopvang. Steven van Weyenberg van D66 vroeg: ‘Is minister Asscher principieel van mening dat jonge kinderen een ontwikkelrecht hebben in Nederland?’ Asscher zei niet met ‘ja’ op die vraag te kunnen antwoorden omdat dat een te makkelijk antwoord zou zijn. Hij zei wel dat ‘een ontwikkelrecht’ in de toekomst noodzakelijk kan zijn. Maar dat het dan ook meteen gratis is, gaat de minister een stap te ver. ‘Als iets goed is, mag je er als ouder ook best voor betalen’.

Stip op de horizon

Van Weyenberg benadrukt dat een ontwikkelrecht voor peuters in onze buurlanden al aan de orde van de dag is. ‘Nederland dreigt achter de feiten aan te gaan lopen.’ Pieter Heerma van het CDA mist visie bij het kabinet: ‘Waar werken we naartoe? Laten we eerst bepalen wat we willen, voordat we het toezicht aanpakken, de kwaliteit herdefiniëren en harmonisatievoorstellen doen.’

Scenario’s

SP-Kamerlid Tjitske Siderius nodigde minister Asscher tijdens het Algemeen Overleg uit om drie peuterscenario’s door te rekenen en voor te leggen aan de Kamer. Ook de SP ziet graag dat alle peuters terecht kunnen in één basisvoorziening, maar Siderius vermoedt dat het kabinet daar anders over denkt. Asscher beloofde om voor het begrotingsoverleg in ieder geval twee peuterscenario’s voor de Kamer uit te werken: dat van de VNG en dat van het kabinet. Niet alleen minister Asscher, ook PvdA-Kamerlid Keklik Yücel werd het vuur aan de schenen gelegd. In Trouw zei ze een einde te willen maken aan de segregatie onder kinderen, maar de peuterplannen van de VVD en de PvdA werken volgens veel Kamerleden de segregatie juist in de hand.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) blijft erbij dat er een basisvoorziening moet komen voor alle peuters in Nederland. Een eerder plan voor een basisvoorziening voor alle kinderen kreeg geen gehoor bij minister Asscher. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.