Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kabinet werkt aan vaccinatieplicht in de kinderopvang

Het kabinet werkt aan een vaccinatieplicht in de kinderopvang. Een plicht is nu nog niet nodig, maar het kabinet wil voorbereid zijn voor wanneer het aantal vaccinaties onder de kritische grens zakt.
iStock

De regering reageert hiermee op de adviezen van de Commissie vaccinatie en kinderopvang, waarin onder andere BMK-voorzitter Sharon Gesthuizen en Gjalt Jellesma (BOinK) vertegenwoordigd zijn, die deze zomer een adviesrapport overhandigde aan staatssecretarissen Van Ark (SZW) en Blokhuis (VWS) met het advies dat bij een te lage vaccinatiegraad de overheid ouders moet verplichten hun kind te laten vaccineren wanneer zij gebruik willen maken van kinderopvang.

Uitwerking

Het kabinet zet nu in op verhoging van de vaccinatiegraad binnen en buiten de kinderopvang, met voorlichting en communicatie over het belang van het vaccineren van kinderen. Om tot een eventuele vaccinatieplicht te komen, moeten eerst ‘zorgvuldige afwegingen’ worden gemaakt. In een reactie laat het kabinet weten dat er een einde is gekomen aan de daling van het aantal ingeënte kinderen, zo blijkt uit recente cijfers van het RIVM. Onder jonge kinderen gaat de vaccinatiegraad zelfs licht omhoog.

Wijziging van de wet

Om de vaccinatieplicht in te voeren is een wijziging van de wet nodig. De regering gaat nu de voorbereidingen treffen voor de kinderopvang. Daarbij moet worden bepaald wanneer de vaccinatiegraad onder de kritische grens komt, dus wanneer er te veel ongevaccineerde mensen zijn in Nederland. Dinsdag 15 oktober vindt een plenair debat over vaccinatie en kinderopvang plaats.

‘Belang van kind weegt zwaar’

De Commissie liet deze zomer ook weten dat wanneer de verplichte vaccinatie in de kinderopvang onvoldoende effect heeft op de landelijke vaccinatiegraad (in het geval van een rood scenario), zij adviseert om algehele vaccinatieplicht in te voeren. De Commissie benadrukt dat bij alle adviezen het belang van het kind zwaar meeweegt. ‘Het kind heeft recht op welzijn en gezondheid.’

Berend Botje

Kinderopvangorganisatie Berend Botje stelde ouders deze zomer al voor een vaccinatie-ultimatum: ouders die hun kind nog niet hadden gevaccineerd tegen de bof, mazelen en rode hond (BMR) werd gevraagd dat te doen, anders werd per 1 juli hun contract beëindigt. Uiteindelijk zijn er negen niet-gevaccineerde kinderen weggegaan bij de kinderopvangorganisatie. (Lees meer: Kinderopvang Berend Botje stelt ouders voor een vaccinatie-ultimatium)

Berend Botje-directeur Alien Alberts kreeg harde kritiek over haar besluit. In de Volkskrant vertelt zij haar verhaal. ‘Mensen noemden me moordenaar: jij laat gif in baby’s spuiten.’ Lees meer

1 REACTIE

  1. Wat mij betreft niet de juiste keus om de kinderopvang verantwoordelijk te maken voor het voldoende gevaccineerd zijn van kinderen. Kinderen komen elkaar op veel plekken tegen en lopen op al die plekken (zowel binnen- als buitenland) risico om een infectie op te lopen.
    Als het overheid echt ernst is, komt er een algemene vaccinatieplicht met een uitzonderingsmogelijkheid voor gewetensbezwaarden.
    De kinderopvang hierin een politiefunctie geven met alle bijbehorende controles (zijn alle prikken wel gehaald ?) van dien, biedt schijnzekerheid.
    Annelies Zoomers, directeur-bestuurder SKOS

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.