Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kabinet moet leegloop kinderopvang voorkomen’

‘Kabinet moet leegloop kinderopvang voorkomen’

SP-Kamerlid Nine Kooiman wil dat het kabinet reageert op de verwachte leegloop uit de kinderopvang. Uit onderzoek blijkt dat door de bezuinigingen tienduizenden ouders de komende jaren hun kinderen van crèches en buitenschoolse opvang halen.

Kooiman zegt dat zij zelf enkele maanden geleden heeft aangegeven dat dit zou gebeuren, maar toen werd het scenario dat zij schetste, ontkend door het kabinet. Het kamerlid vindt goede kinderopvang onmisbaar wanneer het kabinet mensen aan het werk wil krijgen en houden.

Eigen onderzoek
Het kamerlid vraagt van het kabinet een snelle reactie op het zorgwekkende rapport en wil weten wat het kabinet denkt te gaan doen tegen de voorspelde leegloop van de kinderopvang. Als het kabinet het onderzoek van het Netwerkbureau Kinderopvang niet gelooft, dan wil ze zo snel mogelijk een eigen onderzoek van het ministerie.

Beslissing

Als ouders minder willen werken en hun kinderen thuis willen houden, is dat hun eigen beslissing, vindt Kooiman. ‘Maar als ze hiertoe gedwongen worden door de bezuinigingen van het kabinet, zitten straks mensen thuis die graag voor de klas zouden willen staan of in de zorg zouden willen werken, maar dit niet meer doen omdat de kosten te hoog zijn.’

Foto: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.