Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Julian is een zeemeermin’ boek van de maand februari

Het kinderboek 'Julian is een zeemeermin' krijgt de Sardes-Leespluim van de maand februari 2020. 'Een mooi boek met respect voor eigenheid en waarin iedereen die dat wil, een zeemeermin kan zijn!' Bekijk het juryrapport en de activiteiten.

Julian is met zijn oma naar het zwembad geweest. Hij is gek op zeemeerminnen. Onderweg naar huis leest hij in de metro een boek. Misschien is dit wel zijn lievelingsboek, over zeemeerminnen!

Drie meisjes stappen in. Hun kleurige jurken hebben vissenstaarten. Julian droomt weg: hij zwemt onder water. Een school kleurrijke vissen voert hem mee de diepte in, waar hij een prachtige vissenstaart krijgt. Een mysterieuze, grote vis overhandigt hem plechtig een ketting.

Julian besluit zich thuis met wat alles wat hij maar kan vinden, om te toveren in een zeemeermin: bladeren van een plant, bloemen uit een vaas, lippenstift, het gordijn. Oma kijkt er niet van op, maar geeft Julian een lange ketting. Net als in zijn droom!

‘Oma geeft hem de ruimte zichzelf te ontdekken en op te gaan in zijn eigen wereld’

Het juryrapport zegt: ‘Werkelijkheid en fantasie lopen bij Julian nog heerlijk in elkaar over en zijn oma lijkt dat heel goed te begrijpen. Oma geeft hem de ruimte zichzelf te ontdekken en op te gaan in zijn eigen wereld. En om zijn dromen waar te maken. Dat gebeurt zonder woorden, maar spreekt duidelijk uit de goed getroffen lichaamstaal en mimiek.

In de tekeningen zijn ook bij herlezing allerlei ontdekkingen te doen en verbanden te zien tussen de verschillende momenten in het verhaal. Een mooi boek met respect voor eigenheid en waarin iedereen die dat wil, een zeemeermin kan zijn!’

Download hier het juryrapport >>

Op een creatieve manier aan de slag met het boek? Bekijk de bijbehorende activiteiten >>

Boekgegevens

Julian is een zeemeermin
Auteur: Jessica Love
Illustrator: Jan Jutte
Uitgever: De wakkere muis
Leedtijd: vanaf 5 jaar

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.