Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Judith van der Meul – En daar is ze weer!

De laatste teamvergadering hebben we kunnen mededelen dat de goedgekeurde inspectierapporten van de GGD binnen zijn. Iedereen reageerde opgelucht met “dat hebben we weer gehad”. Deze reacties komen niet voort uit inspectievrees, maar komen uit het feit dat het team het gevoel heeft het management ‘te missen’ tijdens de voorbereiding om alle documenten tijdig aan te leveren. Nu de GGD weer voor even ‘uit beeld’ is, komen zij weer aan bod.

Vooral de risico-inventarisatie was deze keer een fikse klus. De vorige inspectrice keurde onze RIV goed, maar de nieuwe inspectrice schreef een geheel nieuwe RIV-werkwijze voor! Omdat we inzagen dat we met de nieuwe werkwijze een betere kwaliteitsbewaking konden toepassen, hebben we er natuurlijk tijd ingestoken. Met daarnaast het opstellen van een nieuw Persoonlijk Ondersteuningsplan en Persoonlijk Ontwikkelingsplan en het invullen van alle papieren, begrepen we ook de zucht van verlichting die kwam vanuit het team: ‘Hebben ze eindelijk weer tijd voor ons!’

Tijdens het managementoverleg dat volgde op de teamvergadering waren we onze plannen voor de komende periode aan het vaststellen. Begeleidingsafspraken maken, nieuwe projecten inplannen, trainingen voorbereiden. Toen er plots op de deur werd geklopt, kwam onze secretaresse binnen: ‘belangrijke post die we wel mee zouden willen nemen in dit overleg’. Beiden zien we de envelop: voorop het o-zo-bekende GGD-logo. Tot mijn grote verbazing is het de aankondiging voor het volgende inspectiebezoek die eind mei moet zijn ingediend. Ik zie mijn managers mond opengaan van verbazing en hoor: “Neeee…”
Na enkele pogingen krijgen we de betreffende inspectrice aan de telefoon. Haar uitleg is tweeledig: we hebben voor het vorige rapport langer de tijd gekregen, dit wordt dan ook de inspectie van 2009 en: als er een onderdeel ‘niet voldaan’ wordt gescoord, komt ze vaker dan eens per jaar op inspectiebezoek. Maar het kan toch niet zo zijn dat er binnen een half jaar een volledig nieuw inspectiebezoek volgt door één onderdeel waar we “niet voldaan” hebben gescoord?! Dit geeft ontzettend veel extra werk en dus onrust! Dit heeft wederom consequenties voor het management en het team!

Onze mooie plannen voor de komende periode gaan dus weer even van tafel. In de teamvergadering zullen we onze collega’s moeten uitleggen dat de plannen rond pedagogische kwaliteit toch weer even moeten wijken. Dit in verband met belangrijke werkzaamheden… voor de GGD.

1 REACTIE

 1. Beste Judith,
  Dat moet nooit zo zijn ; plannen voor kwaliteit opzij leggen voor een inspectie…
  Dat hoeft ook niet ; je kunt ook het hele rapport aan mij overlaten. Scheelt je een hoop werk en je kunt tijd en energie steken in dingen waar het echt om gaat in onze branche !
  Nieuwsgierig geworden ?
  Ik ga graag met je in gesprek.
  Met vriendelijke groet,
  Margriet Oevermans
  Adviesburo kinderopvang Kind+Werk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.