Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jong naar de opvang is goed voor het immuunsysteem

Kinderen die al voor hun 2,5de jaar naar de kinderopvang gaan, krijgen later minder last van infectieziektes. Immuuncellen hebben namelijk een geheugen nodig om in actie te komen tegen 'indringers'. Maar de cellen van baby's hebben dat geheugen nog niet. Blootstelling aan ziekteverwekkers is dus onontbeerlijk.
Jong naar de opvang is goed voor het immuunsysteem
Foto: ANP Photo

Dit zegt Taco Kuijpers, hoogleraar kinderimmunologie in het AMC in de Volkskrant. Hij vindt het noodzakelijk dat immuuncellen worden getraind. Dat kan goed in de kinderopvang, maar een boerderij is ook goed genoeg. Het gaat niet alleen om het in aanraking komen met virussen en bacteriën. Ook bestanddelen van gisten en schimmels in de lucht en voeding prikkelen het immuunsysteem. Kinderen die opgroeien in een boerenomgeving, hebben minder vaak last van allergieën, zo blijkt uit onderzoek.

Te schoon

Kuijpers vindt dat kinderen soms ’te schoon’ worden opgevoed. Zijn vermoeden wordt bevestigd door een Britse epidemioloog die 25 jaar geleden al zag dat de verbeterde hygiëne in huishoudens en het feit dat gezinnen kleiner zijn, een hausse aan allergieën veroorzaakt. Dezelfde epidemioloog zei ook dat kinderen die al op jonge leeftijd veel luchtweginfecties krijgen, later minder vaak astma, eczeem en hooikoorts hebben.

Snotneuzen

Kinderen die voor hun 2,5de jaar naar de kinderopvang gaan, hebben inderdaad minder infecties dan hun klasgenoten die thuisbleven. Maar gaan kinderen pas op peuterleeftijd naar de kinderopvang, dan verdwijnt het gunstige langetermijneffect. Zij hebben ook veel snotneuzen en looporen, maar plukken daar op latere leeftijd niet meer de vruchten van.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.