Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jaar van de Groene Kinderopvang geopend

Tijdens een drukbezochte bijeenkomst in kasteel Groeneveld in Baarn is het Jaar van de Groene Kinderopvang officieel geopend. Dit jaar is er tijdens evenementen en in vakmedia veel aandacht voor buitenspelen, de natuur en groene kinderopvang. Het themajaar is een initiatief van Groen Cement en vaktijdschrift Kinderopvang.
Jaar van de Groene Kinderopvang geopend
Foto: ANP Photo

We weten in de kinderopvang wel dat buitenspelen gezond en leuk is voor kinderen, maar vervallen toch vaak in ons bekende stramien waar ‘binnen zijn’ de basis is.  Dat merkt ook Marc Veekamp van Veldwerk Nederland. In Management Kinderopvang zegt hij: ‘Vaak zijn het individuele werknemers die de groene kar in hun eentje trekken. Maar dat is kwetsbaar: als diegene vertrekt, stort het in’. Veldwerk Nederland biedt daarom het programma Groen gescoord! aan waarmee het groene denken in de hele organisatie wordt ingebed. Lees meer over dit project in het januari/februarinummer van Management Kinderopvang.

Beperkingen

In tijdschrift Kinderopvang is in het eerste nummer van dit jaar ook veel aandacht voor het Groene Jaar. Janneke van den Bos, directeur van Kinderopvang ZON! en initiatiefnemer van de Stichting Groen Cement, vertelt waarom buitenspelen voor kinderen zo belangrijk is. ‘Alle beperkingen zijn buiten weg. Je mag gillen, rennen, vies worden. Je kunt je uitleven en je kunt je aan één stuk door verwonderen.’ Tegelijk maakt Janneke zich ook zorgen. ‘Duizenden kinderen zitten dagelijks binnen. Ze komen alleen buiten als ze de auto uitstappen van en naar school. Dat raakt me heel erg. De toename van dikke kinderen en gedragsproblemen komt hier ook vandaan. Ik vind dat we een signaal moeten afgeven.’

Kwaliteitsmerk

Dat signaal wordt in 2014 via meerdere kanalen afgegeven. De Stichting Groen Cement, die groene initiatieven in de kinderopvang verbindt, manifesteert zich actief dit jaar. Zo komen er drie regiobijeenkomsten. Verder worden de groene kwaliteitsmerken nog steeds uitgereikt aan opvanglocaties die zich onderscheiden met hun buitenspeelbeleid en buitenruimte. Veel kinderopvanglocaties waagden in 2013 al de sprong en meldden zich voor het keurmerk aan. Groen Cement bezocht tientallen locaties in 2013 en reikte het kwaliteitsmerk uit aan locaties die aan alle groene eisen voldeden. Op plattelandslocaties, maar ook midden in de stad!

Kinderopvang Festival

Het Jaarcongres Kinderopvang staat dit jaar ook helemaal in het teken van het Groene Jaar. Tijdens Kinderopvang Festival kun je kennisworkshops, doe-sessies en groene activiteiten volgen ter inspiratie voor je eigen groep. Het evenement vindt plaats op 21 mei en is zowel voor pm’ers als managers interessant. De locatie: het Lijm & Cultuur-terrein in Delft.

Dit filmpje van Groen Cement herinnert je eraan waarom buitenspelen ook alweer zo belangrijk is:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.