Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Italië verplicht vaccinaties voor kinderen

Frida Noordzij
Het Italiaanse parlement heeft vrijdag een omstreden wet goedgekeurd. Die wet verplicht ouders hun kinderen te vaccineren, anders wordt de kinderen toegang ontzegd tot de kinderopvang of basisschool.
1onderzoek-vaccinatiegraad-daalt.jpg
Ouders die dit niet doen riskeren een boeten van vijfhonderd euro

Het besluit volgt na een landelijke mazelenepidemie die tot nu toe twee kinderen het leven heeft gekost en 3.300 slachtoffers maakte, meldt De Volkskrant. Toen vaccinaties zijn nu verplicht, waaronder mazelen, waterpokken, hersenvliesontsteking en tetatnus, voor kinderen onder de zestien jaar. Ouders die dit niet doen riskeren een boeten van vijfhonderd euro, naast de weigering op kinderopvang en scholen.

Vaccinatiepercentage

Sinds enkele jaren daalt het vaccinatiepercentage in Italië. De discussie over vaccinaties speelt dan ook al langer. In 2017 zijn 87 procent van de Italianen ingeënt tegen mazelen, wat onder het geadviseerde inentingspercentage ligt van 95 procent door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO).

Discussie

In Nederland en andere landen speelt de discussie rondom verplicht vaccineren. In Nederland zijn vaccinaties niet wettelijk verplicht, wel worden ouders sterk aangeraden om hun kind in te enten. In Duitsland zijn ouders die hun kind willen inschrijven bij een crèche verplicht om een bewijs te tonen dat ze zich bij een arts hebben laten informeren. Of de ouders dan laten inenten, mogen zij zelf bepalen. In Frankrijk zijn vaccinaties tegen difterie, tetanus en polio (DTP) al langer verplicht.

Bron: De Volkskrant

‘Als werkgevers werknemers verplichten zich in te enten, druist dat in tegen de wet op de privacy.’ Dat vindt Brancheorganisatie Kinderopvang (BK). ‘De vraag die wij ons stellen is: hoe ver moet je gaan met het verplicht stellen van vaccineren?’ Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.