Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Invoering pbm’er in de VE: zo staan gemeenten en VE-aanbieders ervoor

Alle gemeenten en VE-aanbieders verwachtten op 1 januari 2022 aan de nieuwe wettelijke eis van de invoering van de pedagogisch beleidsmedewerker in de voorschoolse educatie (VE) te voldoen. Liggen zij nog steeds op koers? Sardes en Oberon onderzochten dit eind 2021 tijdens de derde meting.
inzet-van-de-pedagogisch-beleidsmedewerker-binnen-de-ve
oatawa / Getty Images / iStock

Uit de tweede meting (juni 2021) van de Monitor Implementatie en besteding gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid (GOAB) (2019-2023) bleek dat alle gemeenten en VE-aanbieders er vertrouwen in hadden op tijd aan de wettelijke eisen te voldoen. Het ziet ernaar uit dat de meeste gemeenten en VE-aanbieders (ruim) op tijd zijn begonnen met de invoering van de pedagogisch beleidsmedewerker in de VE. Veruit de meeste gemeenten (89%) en VE-aanbieders (94%) verwachtten tijdens de peiling aan het eind van 2021, op 1 januari 2022 ook daadwerkelijk de pedagogisch beleidsmedewerker in de VE ingevoerd te hebben.

Oorzaken

Bij de gemeenten (11%) en VE-aanbieders (6%) waarbij dit misschien niet lukt, heeft dit vaak te maken met krapte van geschikt personeel op de arbeidsmarkt. Of ligt de verwachte invoeringsdatum verder in de eerste helft van 2022.

Takenpakket

Welke rol, werkzaamheden en taken bij een pedagogisch beleidsmedewerker in de VE passen, moet nog blijken. Het huidige takenpakket en de tijdsbesteding verschilt in de praktijk. Waar de ene pmb’er overwegend pedagogisch medewerkers coacht, houdt de andere zich vooral bezig met de ontwikkeling en invoering van het pedagogisch beleid. Lees er hier meer over >>

Laatste meting

In het najaar van 2022 vindt de vierde en tevens laatste meting van de Monitor Implementatie en besteding GOAB (2019-2023) plaats. Daaruit zal blijken of de invoering van de pedagogisch beleidsmedewerker in de VE overal in Nederland is uitgevoerd zoals beoogd.

Tussentijdse onderzoeksresultaten

Meer resultaten uit de meting, zoals de ondersteuningsbehoeften, financiering, afspraken en implementatiefase, zijn te lezen in de tussentijdse onderzoeksrapporten en infographics.

In opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is er vorig jaar door Bureau Buitenhek onderzoek uitgevoerd naar het bereik van voorschoolse voorzieningen in Nederland anno 2021. Uit het onderzoek blijkt dat meer ouders gebruikmaken van peuteropvang dan in 2017. Ook het aantal uur opvang voor peuters met een indicatie voor VE is gestegen. Lees hier meer over de onderzoeksresultaten >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.