Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Investering in anti-pestprogramma op scholen is effectief’

Wat kun je als ouder doen als je kind gepest wordt, en wat mag je van school verwachten? Ouders & Onderwijs zette deze week een themawebsite online met veel informatie rondom pesten en sociale veiligheid. Scholen moeten een veilige omgeving bieden aan leerlingen, want alleen dan kan een kind zich goed ontwikkelen. Welke verplichtingen heeft de school om pesten tegen te gaan?
investering-in-anti-pestprogramma-op-scholen-is-effectief
vejaa / Getty Images / iStock

Ouders & Onderwijs lanceerde de kennisbank voor iedereen die met pesten te maken heeft. Pesten is een complex probleem. De meeste scholen gebruiken dan ook een anti-pestprotocol of beleid waarin staat hoe de school moet handelen in een situatie waarin een kind het slachtoffer is van pestgedrag. Een school is verplicht te zorgen voor een duidelijk aanspreekpunt voor ouders en leerlingen. Een medewerker van de school brengt in kaart wat er aan de hand is en wat er nodig is om de situatie op te lossen, waarbij hij ook kan doorverwijzen naar andere medewerkers binnen of buiten de school.

Verantwoordelijk

Daarnaast moet elke school in het veiligheidsbeleid omschrijven hoe ze pesten tegengaan en wie verantwoordelijk is voor het anti-pestbeleid. Hoewel scholen niet verplicht zijn om een anti-pestprotocol te hebben, hebben de meeste scholen er wel een, volgens Ouders & Onderwijs. In dit protocol staat:

  • hoe een school moet handelen bij pesten. Het gaat dan niet alleen om het tegengaan, maar ook het voorkomen ervan
  • hoe pestgedrag herkend kan worden
  • bij wie ouders terecht kunnen als hun kind gepest wordt en welke stappen de school hierbij moet zetten

Groepsproces

Het Masterplan Basisvaardigheden, dat minister Wiersma eerder dit jaar lanceerde om het peil van lezen, schrijven en rekenen op te krikken, is voor een deel ook gericht tegen pesten. De Groningse hoogleraar René Veenstra juicht dat toe, maar wijst er in het Dagblad van het Noorden op dat extra aandacht van school en leraar te allen tijde nodig blijft: Pesten is niet alleen een probleem van daders, slachtoffers. Ook de klas, ouders en leraren hebben er last van. De vraag is hoe je alle betrokkenen veerkrachtiger kunt maken, en het groepsproces ten positieve kunt keren. 

Rotklassen

Er zijn nog te veel rotklassen waarin leerlingen zich zo onveilig voelen dat ze niet aan leren toekomen, betoogt de hoogleraar in het artikel. Pesters creëren volgens hem vaak een angstcultuur waarin ze hun macht steeds verder uitbreiden. Uit de evaluatie van verschillende antipestprogramma’s in het onderzoek Wat Werkt Tegen Pesten kwamen vier programma’s als effectief naar voren, schrijft het dagblad: Alles Kidzzz, een programma om kinderen met een agressieprobleem individueel te begeleiden, de klasseninterventie Taakspel en de schoolbrede programma’s KiVa en PRIMA. Sommige scholen hebben een apart protocol voor het aanpakken en voorkomen van cyberpesten.

Hotspots

Bij de schoolbrede programma’s beschikken leraren over lesmateriaal waarmee ze de klas leren om aardig tegen elkaar te doen en elkaar met respect te behandelen en te helpen. René Veenstra meent dat leraren tegenwicht kunnen bieden, mits ze actief een bewezen anti-pestprogramma inzetten: Het hele schooljaar door moeten ze aandacht besteden aan het groepsproces, en alert zijn op de hotspots: het schoolplein, de gangen, de kleedkamers en het internet. Het mooie van een programma als KiVa is dat het programma de sfeer in de klas verbetert en kosteneffectief is. Een investering in het preventieprogramma betaalt zich vele malen uit doordat slachtoffers een betere schoolloopbaan hebben, minder vaak ziek zijn en uiteindelijk beter gaan verdienen.

Week tegen Pesten

De week van 26 t/m 29 september is de jaarlijkse Week Tegen Pesten. Ouders & Onderwijs besteedt in deze periode aandacht aan het tegengaan van pesten. Ze organiseren een webinar én je kunt kans maken op nieuwe boeken van Dolfje Weerwolfje in een leuke winactie. Hier schrijf je je in voor de nieuwsbrief van Ouders & Onderwijs.

Bron: DVHN en Ouders & Onderwijs

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.