Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Internetconsultatie wetsvoorstel ouderparticipatiecrèches gestart

De internetconsultatie voor het wetsvoorstel ouderparticipatiecrèches (opc's) is geopend. De opc’s krijgen in het wetsvoorstel vrijstelling van twee kwaliteitseisen uit de Wet kinderopvang: de opleidingseis voor beroepskrachten en het vastegezichtencriterium.
iStock

Een ouder die de opvang verzorgt op een opc hoeft met andere woorden geen beroepskracht te zijn die een opleiding heeft afgerond voor het werken in de kinderopvang. Doordat de opvang door ouders in dagdelen is ingedeeld, mogen over de dag heen verschillende ouders op de groep en is er geen vast gezicht op de groep. De vrijstellingen gelden onder beperkingen en voorwaarden die in het Besluit kwaliteit kinderopvang worden neergelegd.

Nieuwe opc’s

Het wetsvoorstel Wijziging Wet kinderopvang ivm ouderparticipatiecreches zorgt ervoor dat de positie van de opc’s wettelijk geregeld wordt in de Wet kinderopvang (Wko). De opvang die in opc’s aangeboden wordt, valt in het wetsvoorstel voortaan onder de kinderopvang in een kindercentrum. Door vastleggen van de regels voor de opc’s kunnen ook nieuwe opc’s opgericht kunnen worden. ‘Omdat opc’s niet aan alle kwaliteitseisen kunnen voldoen, moeten zij op alternatieve wijze continuïteit en kwaliteit van de opvang aantonen. Gedurende een aanloopperiode krijgen nieuwe opc’s daartoe de mogelijkheid. Hoe lang de aanloopperiode is, zal in het Besluit vastgelegd worden. Gedacht wordt
aan een termijn van twee jaar’, staat in de toelichting op het wetsvoorstel. In het wijzigingsvoorstel is verder ook opgenomen dat ouders die participeren aanspraak krijgen op kinderopvangtoeslag.

Internetconsultatie

Naast de opc’s zullen door de voorgestelde wetgeving de toezichts-, handhavings- en uitvoeringspartijen die een rol toegewezen hebben gekregen op grond van de Wko worden geraakt (de VNG, het college, GGD GHOR NL, de GGD, de Inspectie van het Onderwijs, de Dienst Uitvoering Onderwijs.

Naar de internetconsultatie de internetconsultatie voor het wetsvoorstel en het conceptbesluit

In opc’s verzorgen ouders opvang van hun kinderen door dagdelen opvang te draaien, zonder dat daar een vergoeding tegenover staat. Andere werkzaamheden om een opc draaiend te houden worden ook zonder vergoeding verricht. Momenteel bestaan er zeven opc-locaties waar rond de 120 kinderen worden opvangen.

Naar het wetsvoorstel Wijziging Wet kinderopvang ivm ouderparticipatiecreches


Lees ook: Ouders die samenwerken binnen ouderparticipatiecrèches die voldoen aan de kwaliteitseisen binnen de Wet Kinderopvang, krijgen recht op kinderopvangtoeslag. Het kabinet erkent hun bijzondere positie en deze vorm van opvang krijgt een aparte plek in het kinderopvangstelsel. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.