Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Internetconsultatie gestart over niet-geschoolde VVE-krachten

Marianne Velsink
Als het aan sectorpartijen en minister Arie Slob van Onderwijs ligt, moet het binnenkort mogelijk zijn om nog niet VVE-geschoolde beroepskrachten in te zetten in de vroeg- en voorschoolse educatie (VVE). Maar voor het zover is, mogen eerst mensen uit de sector zelf hierover hun mening geven in een speciale internetconsultatie.
VVE
Fotolia

Voor beroepskrachten die werken in de voorschoolse opvang gelden sinds dit jaar aanvullende eisen. Beroepskrachten moeten naast hun PW-diploma ook specifieke VE-scholing hebben gevolgd en afgerond. In de praktijk leidt dit echter tot uitvoeringsproblemen omdat er niet meteen zoveel VVE-geschoolde beroepskrachten beschikbaar zijn. Het gevolg is dat er uitgeklede opleidingen ontstonden, oftewel versnelde trajecten zonder praktijkverplichtingen.

Voorwaarden

Op aandringen van Brancheorganisatie Kinderopvang, Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang en Sociaal Werk Nederland besloot minister Slob een regel in te stellen die het mogelijk maakt om beroepskrachten op een VVE-groep in te zetten die nog met de scholing bezig zijn. Hier zijn wel voorwaarden aan gesteld. Zo moet één van de twee beroepskrachten op zo’n groep altijd VE-geschoold zijn. Verder mag het afwijken van de regel niet langer duren dan de duur van de VE-opleiding met een maximum van twee jaar. De persoon die nog een opleiding volgt moet verder natuurlijk wel beschikken over diploma’s om in de kinderopvang te kunnen werken.

Tot 25 september

Voordat het Besluit basisvoorwaarden kwaliteit voorschoolse educatie kan worden aangepast, schakelt de minister eerst nog met het werkveld middels een internetconsultatie. Professionals, houders, opleiders en andere betrokkenen kunnen tot 25 september reageren.

Meningen verdeeld

Hoewel er nog maar weinig gereageerd is op de consultatie, valt op dat de meningen tot dusverre verdeeld zijn. Iemand zegt bijvoorbeeld dat het juist goed is om gebruik te maken van de wisselwerking tussen theorie en praktijk en is voorstander. Een tegenstander is bang dat een verruiming van de regels ertoe leidt dat  zomaar iedereen VVE kan aanbieden terwijl de huidige aanbieders flink geïnvesteerd hebben in taalniveau 3 F en kwaliteit.

Ook reageren? Naar de internetconsultatie

1 REACTIE

 1. Nou nou. Heerlijk helder dankjewel Slob.
  Natuurlijk. We spreken we zingen we bewegen in ons werken in de kinderopvang.
  Die vve effecten zijn gering. En Slob u geeft kans om dat nou eens serieus te nemen?
  Minder beeldscherm-educatie,bijscholing. Daar wordt empathisch vermogen gesmoord en reflectie vermogen uit de contact in relatie verbinding genationaliseerd.
  .En meer drama zang spraak voor vrolijk zelfbewustzijn.
  De volwassenen van de toekomst krijgen in hun kinderdagverblijven Mooie Vrije Voorbeelden voor nabootsing voor Ervarend leren als Educatie. Jes.
  Awel
  Werkgevers moeten dan rekening houden met zelfbewuste creativiteit van haar medewerkers die zich niet in een keurslijf van een methode meer laten dringen. En ook in de organisatie cultuur gezond echt gezond zelfsturende sterren op de werkvloer worden. Inventief als kinderen en professioneel als medewerker. Gaan ze vragen stellen om verder te groeien.
  De vakbonden gaan ook node….node…horizontaal..duurzaam aan de slag met hun organisatie en communicatie vorm.De oude Grieken uit de kast halen. Dialoog..voeren
  Gelijk als de ridders in de middeleeuwen het zwaard voor gerechtigheid voerden. Toen vielen er gewoon koppen.
  En nu verstaan we met Jan Rotmans cultuur van kantelen. Slob je weet niet wat je voor Arnhem ondersteboven haalt.
  Welke autoriteit geef je aan de Ambtenaren?
  Toekomst muziek..
  De overheidsgelden besparen we op die Vve investeringen. En er komen wezenlijk in de wijken ook hulpverleners die met gezinnen in gesprek en naast hen op weggaan.
  Elke ouder zal zich in dialoog met een hulpverleners herkennen, immers dat zij het beste voor hun kinderen willen . Ze zullen meekomen en leren vragen stellen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.