Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Inspectie vierogenprincipe vanaf juli 2013

Vierogenprincipe

Een beroepskracht op het kinderdagverblijf mag volgend jaar niet meer aan het werk zijn zonder dat een collega hem of haar kan horen en/of zien. Maar hoe organiseer je dat? Om dit goed te kunnen overleggen met ouders en de oudercommissie, wordt er pas vanaf 1 juli 2013 geïnspecteerd op het vierogenprincipe.

Dit blijkt uit de gewijzigde ministeriële regeling Kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen. Hierin zijn de gemaakte afspraken uit het nieuwe Convenant Kwaliteit Kinderopvang (april 2012) verwerkt.

Kleine crèches
Een belangrijke wijziging met betrekking tot het vierogenprincipe is dat er toch geen uitzondering wordt gemaakt voor kinderopvanglocaties met zes kinderen of minder. Alle opvanglocaties (alleen kinderdagverblijven) moeten aan het vierogenprincipe voldoen. Dit is op verzoek van de Brancheorganisatie aangepast.

Rekentool
Nieuw in de regeling is de rekentool waarop de leidster-kindratio in de kinderopvang vanaf 1 januari 2013 gebaseerd moet zijn. Er zijn de laatste weken extra waarborgen in de tool ingebouwd, boven op de uitkomsten uit de tabellen van het Convenant Kwaliteit Kinderopvang. Het gaat om groepssamenstellingen waarbij één tussenliggende leeftijdscategorie ontbreekt of wanneer er slechts één driejarige op de groep is. Voorheen berekende de tool een kracht minder dan nu, maar dit is aangepast, zodat er in deze gevallen altijd een extra pedagogisch medewerker op de groep staat.

Software integreren
Dat geldt ook wanneer er op een verticale 0-4-groep relatief veel nuljarigen zijn. Ook dan berekent de tool een extra pedagogisch medewerker. De Brancheorganisatie raadt ondernemers aan om de eigen sofwareleverancier nu al op de hoogte te brengen van de rekentool, zodat die geïntegreerd kan worden in het planningsysteem. Soms levert dit meer werk op dan verwacht.

Bron: Brancheorganisatie Kinderopvang
ANP Photo, Vincent Jannink

5 REACTIES

  1. Ik ben het helemaal eens met de reactie van eigenaresse de bamboebeer! Zelf ben ik onlangs gestart en het resultaat is een kleingschalig kinderdagverblijf. Heb een klein groepje kinderen (niet meer dan 6 op een dag). Voor zo een kleine locatie met niet meer dan 6 kinderen op een dag is het niet te betalen om een pm 40 uur pw op de groep hebt staan tenzij je zelf op de groep staat als PM. Dus als eigenaar sta je op de groep en bewaakt mededaardoor extra de kwaliteit van je kinderdagverbijf.Je hebt immers je bedrijfje met veel liefde en met hard werken opgezet!

  2. Lees alle reacties
  3. Youri,
    Ik werk zelf als gastouder en ik kom op voor de kleine crèches. Bij kleine crèches is maar 1 persoon aanwezig, dus daar kan je niemand mee laten kijken. Ik vind het ook geen gewenste situatie om met 2 mensen 6 kinderen te begeleiden. (zie mijn vorige stukje).

  4. Wellicht een idee: via diverse kanalen (waaronder wehkamp / of via de praxis) kun je voor een relatief kleine investering een camerasetje (draadloze camera & monitor aanschaffen). Je hebt zelfs apparatuur waarbij je via online streaming kunt ‘meekijken’. Dus mocht er iemand bij jullie op kantoor werken of op een andere manier als achterwacht kunnen fungeren, dan kun je ook op deze manier het 4 ogen principe waarborgen. Ik ben het overigens wel met je eens: een gastouder zou eigenlijk ook moeten voldoen aan het 4 ogen principe. Daar hoor je niets over. Dat lijkt me qua grootte vergelijkbaar met jullie organisatie.

  5. Of een verwijdering van de kleine crèches? Willen we nu aan één van de mooiste opvangvormen (6 kinderen op één begeleider) een einde maken? Hoe moeten deze crèches overleven? Hoe vinden de grote kdv’s het, als hun inkomen gehalveerd wordt, want dit gebeurt namelijk bij de kleine crèches met 6 kinderen en wat moet die tweede leidster gaan doen? De kinderen de hele dag bezig houden; een erg ongewenste situatie. Men gaat helemaal voorbij aan de competentie van het kind. Het is toch juist de bedoeling dat kinderen lekker zelfstandig en actief aan de slag zijn en spelenderwijs leren. En denken we nu echt dat iemand, die alleen de verantwoordelijkheid heeft voor een clubje kindjes, die dus een fantastisch bedrijf heeft opgebouwd, de kinderen fijn gaat doen? Dat kunnen 2 begeleiders dan ook samen en wat hebben we in dat geval aan het vierogenprincipe?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.