Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Informatie-uitwisseling tussen bso, opvang en school: wat mag wel en niet?

Bert Bukman
Tussen bso en de basisschool vindt vaak informatie-uitwisseling plaats. Ook tussen kinderopvang en basisschool is er vaak een overdracht. Scholen onderschrijven dat dit essentieel is voor de kwaliteit van de doorlopende ontwikkellijn. Maar het is nog onvoldoende duidelijk wat er wel en niet mag op basis van de AVG. Daarom deze handreiking.

De handreiking geeft besturen van opvangorganisaties en basisscholen handvatten om met elkaar AVG-conforme afspraken over informatieoverdracht te maken. Het doel van de handreiking is om duidelijkheid te scheppen over de eisen die de AVG hieraan stelt.

Enkele sleutelbegrippen zijn dataminimalisatie en data-integriteit.

‘Handig’ volstaat niet

Dataminimalisatie betekent dat er niet meer gegevens worden overgedragen dan noodzakelijk is voor een goede doorlopende ontwikkellijn. Alleen als de basisschool de informatie ook daadwerkelijk gebruikt, is deze noodzakelijk. Argumenten dat informatie ‘handig’ is om te hebben of ‘voor de zekerheid’ is, zijn niet voldoende. Bovendien hebben kinderen (en hun ouders) het recht om op de basisschool met een schone lei te beginnen. Informatie die niet actueel (meer) is en niet relevant voor de basisschool, mag niet worden overgedragen.

Data-integriteit wil zeggen dat de overgedragen persoonsgegevens correct zijn. Voordat de overdracht plaatsvindt, moet de kinderopvangorganisatie dus nagaan of dit het geval is.

Download hier de handreiking.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.