Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ineke Dezentjé Hamming: 3 september

Het wordt hoog tijd dat politiek en burger weer dichter bij elkaar komen te staan. Daar heeft iedereen het over, en daar werk ik in elk geval dagelijks hard aan mee. Ik word dan ook erg droevig van een kabinet dat er alles aan lijkt te doen om de burger steeds minder van het overheidsbeleid te laten begrijpen.
De kinderopvang is daar een ‘prachtig’ voorbeeld van. Heb je als ouder net besloten te gaan werken, omdat de overheid dat een stukje makkelijker maakt, wordt de regeling met hetzelfde gemak weer teruggedraaid. Daar gaat je kloppend huishoudboekje, of in het ergste geval, je baan. Want je kunt je kinderen moeilijk op straat laten staan!

Hoe is het te verkopen dat dit kabinet meer mensen de arbeidsmarkt op wil helpen, maar dat tegelijkertijd op deze manier bijna onmogelijk maakt? Hoe kan het dat we met smart wachten op mensen die ons willen verzorgen als we ziek zijn, of op straat onze veiligheid willen garanderen, terwijl het tegelijk niet lukt om je kind buiten reguliere uren te laten opvangen?

Als het aan dit kabinet ligt, kun je straks als je je kind voor de opvang inschrijft, beter meteen ook je kleinkind vast aanmelden.

Als het aan de VVD ligt, gaan we oplossingen zoeken om de wachtlijsten te verkorten. Door nieuwe initiatieven en ondernemingen mogelijk te maken in plaats van tegen te werken. Door voorrang te geven aan ouders die werken. Door 24-uursopvang te stimuleren. Door gastouders een kans te geven.

De lokale VVD heeft de afgelopen maanden verschillende werkbezoeken afgelegd aan kinderopvang-instellingen, om de problemen in deze sector te inventariseren. Op 3 september worden de conclusies van mijn lokale collega’s aan mij aangeboden op het Plein voor de Tweede Kamer. Ik ga met die conclusies onder mijn arm wéér proberen mijn collega’s, en het kabinet, te overtuigen van het belang van een goed geregelde kinderopvang.

Meer hierover in het volgende weblog!

Marike Vroom werkt al 27 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, daarna jarenlang als hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. Sinds 2023 heeft Sophie van Hogendorp het hoofdredacteurschap overgenomen. Marike blijft betrokken als eindredacteur van Management Kinderopvang. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.