Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Imitatiegedrag baby niet aangeboren

Tot voor kort werd gedacht dat baby’s een aangeboren vermogen hebben om gezichtsuitdrukkingen, gebaren en geluiden van ouders of andere volwassenen te imiteren. Maar uit Australisch onderzoek blijkt dat dit vermogen niet aangeboren is, maar aangeleerd.
imitatiegedrag-baby
In de eerste maanden van hun leven leren kinderen andere mensen te imiteren

Onderzoeker Virginia Slaughter van de Universiteit van Queensland liet een groep van 106 zuigelingen allerlei gebaren zien (zoals het uitsteken van de tong of het openen van de mond) en scoorde hun reacties toen ze een, twee, zes en negen weken oud waren. Er was geen twijfel over de resultaten: de baby’s imiteerden de gedragingen niet. Ze reageerden wel, maar niet per se op dezelfde manier als de volwassene.

Aangeleerd

Slaughter concludeert op basis hiervan dat imitatie geen aangeboren vaardigheid is, maar een aangeleerde. In de eerste maanden van hun leven leren kinderen andere mensen te imiteren, waarschijnlijk doordat mensen hén imiteren. Slaughter zag namelijk dat ouders de neiging hebben om gemiddeld eens per twee minuten hun baby na te doen. Jonge kinderen leren zo om hun gebaren te koppelen aan die van anderen.

Bron: Vakblad Vroeg

Oproep: Baby’s communiceren al als ze nog heel klein zijn. Heb jij een foto waaruit blijkt hoe sterk de interactie tussen een baby en een volwassene kan zijn? Stuur hem op! Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.