Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IKC IJmond: de groene bende en een afvalcoach

Het Noord-Hollandse IKC IJmond is als eerste school in Beverwijk gestart met het scheiden van afval. Bij het kindcentrum staan nu bakken voor papier, plastic, blik en drinkpakken, gft en restafval. De school wil eraan bijdragen dat afval scheiden een gewoonte wordt: 'Kinderen van nu maken de wereld van morgen.'

ikc-ijmond-de-groene-bende-en-een-afvalcoach
Foto: Pexels / Stas Knop

Voor de kinderen wordt afval scheiden nu vanzelfsprekend’, zegt directeur Michael O’Niel in het Noordhollands Dagblad. Het scheiden van afval op school sluit aan bij het beleid van de gemeente. Door afval zoveel mogelijk apart in te zamelen, kan er optimaal worden hergebruikt. IKC IJmond vindt contact met de wereld om om de kinderen heen heel belangrijk: ‘Daarom willen wij als school ons steentje kunnen bijdragen aan een betere wereld’, vertelt de directeur.

Afvalcoach

Een afvalcoach van afvalverwerkingsbedrijf HVC begeleidt scholen die willen beginnen met afval scheiden. Nathalie Beentjes is afvalcoach bij HVC. Bij de start van het afval scheiden heeft zij de leerlingen uitgelegd wat het belang ervan is en wat er met afval gebeurt nadat het ingezameld is. „Het is mooi om te zien om hoe enthousiast kinderen aan de slag gaan met het scheiden. Doordat er nu verschillende bakken zijn is het dus eigenlijk heel eenvoudig om afval te scheiden op school én gelijk ook thuis’, zegt de coach in het Noordhollands Dagblad.

Lesmateriaal

Ook zijn er in alle klassen inzamelbakjes neergezet. De oude prullenbak wordt de nieuwe bak voor plastic, blik en drinkpakken. Ook komt er bij de start van het afval scheiden een wagen van HVC naar school, waar alle kinderen bij mogen kijken kijken en zien hoe deze werkt.

De groene bende

Speciaal voor groep 7 en 8 heeft HVC het lesmateriaal ’De groene bende’ ontwikkeld om in de klas te behandelen. Scholen in Flevoland, Noord- en Zuid-Holland die ook geïnteresseerd zijn in afval scheiden, kunnen zich via de gemeente aanmelden. HVC zamelt inmiddels bij meer dan 100 basisscholen het afval gescheiden in.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.