Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hulpmiddel voor pedagogisch plan gastouders

Pedagogisch

‘Werkenderwijs!’, zo heet het hulpmiddel van het NederlandsJeugdinstituut (NJi) voor gastouders om tot een eigen pedagogisch werkplan te komen. Net als kinderopvangcentra moeten gastouders in hun plan voldoen aan de vier pedagogische basisdoelen emotionele veiligheid bieden, een bijdrage leveren aan de persoonlijke competentie, een bijdrage leveren aan de sociale competentie, en waarden en normen overdragen.

WerkenderWijs! helpt gastouders nadenken over hoe zij hun pedagogisch beleid kunnen vormgeven binnen de kaders van de wet en hoe zij daarover kunnen communiceren met ouders. De publicatie beschrijft bijvoorbeeld hoe een gastouder het pedagogische doel ‘emotionele veiligheid’ kan vormgeven en wat ouders daaraan kunnen bijdragen.

Inspectie focust op pedagogiek
Voor een gastouder is het niet altijd makkelijk om tot een degelijk pedagogisch plan te komen. Maar de veranderende inspectie op de kinderopvang vraagt wel om helder pedagogisch beleid. Sinds 2012 ligt het accent bij inspecties in de hele kinderopvang meer op het pedagogische domein. Nieuw is ook dat gastouders op hun opvangadres worden gecontroleerd (hun thuisadres) als aanvulling op de inspectie van gastouderbureaus.

Pedagogisch kader gastouderopvang
Met de komst van het nieuwe Pedagogisch kader voor de gastouderopvang, investeert de sector in pedagogische kwaliteit. Dit belangrijke boekwerk wordt in het voorjaar van 2013 verwacht. Werkenderwijs! is ook uitgegeven in boekvorm en is voor 9,90 euro te bestellen bij het NJi.

Bron: Nederlands Jeugdinstituut
ANP Photo, Roos Koole

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.