Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Hulp voor ouders om kinderopvang rookvrij te maken

BOinK, de belangenvereniging voor ouders in de kinderopvang, gaat oudercommissies helpen bij het maken van rookvrij beleid voor hun kinderopvangorganisatie.
Kinderopvang rookvrij.jpg
Soms roken medewerkers nog wel rondom het gebouw van de kinderopvang. - Foto: ANP Photo

Dit kondigde BOinK aan in een nieuwsbrief en op de website. BOinK is aangesloten bij de Alliantie Nederland Rookvrij!. Dit is een samenwerkingsverband van publieke en private organisaties die strijden voor een samenleving waarin niemand meer hoeft te lijden aan de gevolgen van roken. BOinK zegt ook voor gezonde kinderopvang te staan en zich daarom bij de alliantie te hebben aangemeld.

Meeroken kinderen

Binnen de muren van kindcentra wordt niet gerookt, maar daarbuiten soms nog wel. Bijvoorbeeld door pedagogisch medewerkers die tijdens de pauze een sigaretje nemen. Uit een onderzoek van TNS NIPO in 2013 bleek dat 16 procent van de kinderen tot en met 3 jaar oud opgroeit in een huis waar wordt gerookt. Bij kinderen van 4-12 jaar gebeurt dit in 28 procent van de gevallen en bij 13 tot 18 jaar in 38 procent. Het gaat daarbij om 118.000 0-3 jarigen en 920.000 4-18 jarigen die niet in een rookvrij huis opgroeien en daardoor ernstige gezondheidsrisico’s lopen.

Rookbeleid

BOinK start vanaf 2017 met het actief helpen van oudercommissies om hun kinderopvangorganisatie volledig rookvrij te maken. Ouders of oudercommissies die al eens een adviestraject of een rookbeleid hebben opgesteld, worden uitgenodigd hun ervaringen via de mail met BOinK te delen: boink@boink.info t.a.v ‘rookbeleid’.

Rookvrije scholen

Vanaf 2020 zijn scholen (zowel basisonderwijs, voortgezet onderwijs als middelbaar beroepsonderwijs) verplicht om hun schoolterrein rookvrij te maken. Een aantal scholen heeft daartoe al stappen gezet. Soms stuitten zij op weerstand, bijvoorbeeld bij rokende medewerkers. In deze brochure staan tips hoe je hiermee om kunt gaan.

Op kinderdagverblijven en bij veel gastouders zijn zoete drankjes verbannen, maar op de basisschool gebeurt dit nog niet. Het Voedingscentrum zou graag zien dat de gezonde lijn van de kinderopvang op scholen wordt voortgezet. Lees meer

1 REACTIE

  1. Het kan toch niet zo zijn dat dit überhaupt nog ergens gebeurd in deze tijd?! Roken in het pand niet.. roken in bijzijn van kinderen niet.. roken in het zicht van kinderen niet , bij uitjes niet en in je pauze alleen minstens de hoek om zodat ook kinderen die net het pand verlaten je niet zien!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.