Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisbezoek versterkt ouderbetrokkenheid

De pedagogisch medewerkers van Triodus in Den Haag gaan bij ouders op huisbezoek, om ze meer te betrekken bij de opvang en ontwikkeling van hun kind. Na een aarzelende start is het nu een groot succes.
Huisbezoek
Tijdens het huisbezoek bespreekt de pedagogisch medewerker wat er allemaal gaat gebeuren tijdens het VVE-programma

Ouderbetrokkenheid is voor Triodus een belangrijk punt, maar kwam moeilijk van de grond. ‘Bij elk VVE-thema organiseren we ouderactiviteiten op onze locaties, maar we zagen weinig ouders verschijnen,’zegt VVE-coach Jennifer Torres. ‘Ook het schriftje dat we gebruiken om de belevenissen van thuis en in het kindercentrum uit te wisselen met ouders bleef behoorlijk leeg.’

VVE ondersteunen

Om de ouderbetrokkenheid te verbeteren kwamen de VVE-coaches en regiomanagers van Triodus op het idee om ouders thuis op te zoeken, net voordat hun kind start met het VVE-programma op de groep. Tijdens het huisbezoek bespreekt de pedagogisch medewerker wat er allemaal gaat gebeuren tijdens het VVE-programma, en hoe ouders dit kunnen ondersteunen.

Oudertas

Ouders krijgen tijdens het bezoek ook een ‘oudertas’ met daarin een VVE-fotokalender. Hierop wordt het dagritme op het kinderdagverblijf uitgebeeld in foto’s. Zo zien ouders precies wat VVE-activiteiten inhouden, van praten in de kring tot interactief voorlezen in kleine groepjes. De tas bevat ook dingen die ouders thuis kunnen gebruiken tijdens de verschillende thema’s, zoals boeken en knutselspullen.

Sterkere band

Aanvankelijk waren niet alle pedagogisch medewerkers enthousiast over de huisbezoeken, maar inmiddels is iedereen om. ‘Het versterkt de band met ouders en kinderen, en ouders begrijpen nu veel beter wat VVE is,’ zegt pm’er Samantha Koswal. Ze doen daardoor thuis meer mee met het VVE-programma. En een collega van pm’er Marianne Vijverberg stuitte op nog een ander voordeel: je gaat het gedrag van kinderen beter begrijpen. ‘Ze ontdekte tijdens een huisbezoek waarom een kind op de groep zo weinig tot spel kwam. De ouders waren jong , onervaren en hadden niet veel geld. Er was thuis nauwelijks spelmateriaal.’

Advies

De pedagogisch medewerkers van Triodus hebben advies voor andere pm’ers die op huisbezoek willen gaan: stel je open, neem de tijd en verdiep je in cultuurverschillen. ‘Sla bij een Truks gezin de gastvrij gebakken schaal met koekjes niet af en vraag bijvoorbeeld of je even je schoenen moet uittrekken. Kleine vergissingen kunnen de sfeer negatief beïnvloeden, ’ zegt Vijverberg.

Dit is een verkorte versie van een artikel uit het nieuwste nummer van vakblad Kinderopvang. Meer lezen? Klik hier voor een abonnement op Kinderopvang.

Meer weten over VVE of over omgaan met ouders? Kijk eens op onze dossierpagina’s VVE in de kinderopvang of Communiceren met ouders.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.