Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Huilen verkleint kans op seksueel misbruik

De kans op seksueel misbruik neemt af als ouders hun kinderen aanleren om te gaan schreeuwen of huilen bij ongewenst contact. Dat blijkt uit onderzoek van psycholoog Inge Hempel.
Huilen verkleint kans op seksueel misbruik
Foto: ANP Photo

Als kinderen wordt geleerd duidelijk ‘nee’ te zeggen tegen ongewenst contact, verkleint dat de kans op seksueel misbruik. Kindermisbruikers denken vaak dat een slachtoffer ermee instemt als het niet duidelijk ‘nee’ zegt of ander sterk afwijzend gedrag vertoont, zo blijkt uit het onderzoek.

Risico

‘Kindermisbruikers hebben de neiging hun delicten goed te praten’, zegt psycholoog en onderzoeker Inge Hempel. ‘Daardoor kunnen ze gedrag van kinderen op een andere (seksuele) manier interpreteren. Kinderen zijn zelf nooit verantwoordelijk, hoe ze ook reageren. “Nee” zeggen of huilen kan het risico verkleinen. Maar het geeft nooit een garantie.’

Onderzoek

Hempel sprak voor haar onderzoek met 47 veroordeelde daders van kindermisbruik en 20 mannen die geen fysiek contact met hun slachtoffer hadden. Het zijn exhibitionisten die kinderen onder de 16 jaar als slachtoffer uitzochten en mannen die kinderporno hebben gedownload of verspreid.

Onbewust

De groep mannen die zich aan kinderen vergrijpt, onderscheidt zich volgens de onderzoeker van andere mannen of vrouwen door de manier waarop ze denken over seks met kinderen. Zo koppelen zij kinderen onbewust eerder aan seks dan dat zij volwassenen hiermee in verband brengen. ‘Bij mannen zonder delictverleden is dat precies andersom.’

Rechtvaardigen

Het onderzoek bevestigt volgens hoogleraar forensische psychiatrie Hjalmar van Marle ‘het hardnekkige karakter van gedachten die kindermisbruikers hanteren om seks met kinderen te rechtvaardigen en de noodzaak van een intensieve behandeling om herhaling te voorkomen.’

Kun je een kind aanleren om te gaan huilen of schreeuwen bij ongewenst lichamelijk contact? Edith Geurts, inhoudsdeskundige kindermishandeling en huiselijk geweld bij Augeo Foundation, buigt zich over deze vraag.

En tot slot: 8 tips om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen.

1 REACTIE

  1. Elke ouder leert zijn kind dat hij mag aangeven dat het nee mag zeggen
    In een situatie van kindermisbruik is een kind echter zo bang dat het niks kan! zeggen niks Durft! te zeggen. Het is nu net of deze kinderen de schuld in de schoenen krijgen geschoven. Ook al zegt Inge Hempel ‘Kinderen zijn zelf nooit verantwoordelijk, hoe ze ook reageren. Ik ben bang dat die verknipte pedofielen deze opmerking van Inge van Hempel zullen misbruiken/ verdraaien in hun voordeel. Laat onze wet/ rechtssysteem meer opkomen voor onze kinderen door ze niet langer monddood te maken geloof ook een kind onder de 4 jaar!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.