Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Huidige systeem belemmert meer flexibele kinderopvang’

Ouders voelen flexibele kinderopvang vrijwel altijd in hun portemonnee, omdat over de hogere tarieven geen kinderopvangtoeslag wordt uitgekeerd. De Brancheorganisatie Kinderopvang nodigt minister Lodewijk Asscher uit om gezamenlijk te kijken naar een andere structuur van kinderopvangtoeslag die het ondernemers mogelijk maakt meer flexibele opvang aan te bieden.
'Huidige systeem belemmert meer flexibele kinderopvang'
Foto: ANP Photo

Dit schrijft de Brancheorganisatie Kinderopvang in een brief aan de Tweede Kamer. De brief volgt op uitspraken van Asscher, die onlangs opriep tot meer flexibele contracten in de kinderopvang om zo beter tegemoet te komen aan de wensen van ouders. Volgens de brancheorganisatie is de kinderopvangsector zelf ook al bezig met het realiseren van flexibele contracten en zijn de cijfers die Asscher noemt (de dagopvang biedt nog weinig flexibiliteit aan, de bso wel) alweer achterhaald. Juist in 2013 proberen kinderopvangondernemers steeds meer in te spelen op de vraag van ouders.

 

Geen ingreep

Dat minister Asscher niet ingrijpt in de wijze waarop kinderopvangorganisaties hun prijzen berekenen, stemt de brancheorganisatie tevreden. Minister Kamp kondigde in 2011 nog aan wel in te willen grijpen, maar ‘dit zou een ongewenste ingreep zijn geweest van de overheid in de bedrijfsvoering van particuliere bedrijven’, aldus de brief.

 

Gevolgen

Wel wijst de brancheorganisatie erop dat flexibilisering van het aanbod van kinderopvang meer gevolgen heeft dan alleen de hoogte van de uurprijs en de jaarprijs. ‘Het heeft ook effect op de pedagogische kwaliteit, de inzet van personeel, de bedrijfsvoering, de cao, het overheidsbudget voor de kinderopvangtoeslag, overheidsinkomsten (belastingen en premies) en arbeidsparticipatie. Zonder meeweging van deze aspecten kan geen gewogen oordeel over de feitelijke gevolgen van flexibilisering worden gevormd.’

 

Neveneffecten

Uit een onderzoek naar effecten blijkt, dat flexibilisering ook ongewenste neveneffecten kan hebben. Eén daarvan is, dat ouders met een kleiner contract duurder uit kunnen komen doordat de extra kosten, waar geen kinderopvangtoeslag voor wordt uitgekeerd, voor hun rekening komen. Het is niet de sector die niet flexibiliseert, maar het huidige systeem dat hiervoor een belemmering vormt.

 

Bekijk hier de brief van de Brancheorganisatie >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.