Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoger opgeleide ouders besteden meer tijd aan kinderen

Het is bekend dat de meeste kinderen die naar de opvang gaan hoger opgeleide ouders hebben. Maar nu blijkt dat deze ouders niet alleen meer werken en meer kinderopvang gebruiken, maar zelf ook meer tijd met hun kinderen spenderen dan lager opgeleide ouders. Hoe zit dit?
iStock

Dagblad Trouw publiceerde een artikel over dit onderwerp naar aanleiding van cijfers uit de Monitor Arbeidsmarkt van het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid (SZW). Uit deze cijfers komt duidelijk naar voren dat mannen en vrouwen die meer werken, meer uren aan hun kinderen besteden dan ouders die een deeltijdbaan hebben of niet werken. Dit verschil tussen hoger en lager opgeleiden is vooral zichtbaar bij mannen.

Langere werkweek

Hoger opgeleide mannen besteden gemiddeld vier uur per week meer aan de zorg voor kinderen, het huishouden en/of mantelzorg dan lager opgeleide mannen. In totaal besteden zij hier 16 uur per week aan. Maar die hoger opgeleide mannen werken gemiddeld ook nog eens tien uur per week meer. Een werkweek van de hoger opgeleide man bestaat uit ruim 48 uur. Lager opgeleiden werken gemiddeld bijna 23 uur, maar daarbij moet worden opgemerkt dat dit cijfer omlaag wordt getrokken door de groep die helemaal niet werkt.

Huishouden uitbesteden

Bij vrouwen zijn er ook verschillen tussen hoger en lager opgeleiden, maar anders dan bij mannen. Zo werken hoger opgeleide vrouwen wel meer: 13 uur meer dan lager opgeleide vrouwen. Maar zij besteden drie uur per week minder aan zorgtaken dan lager opgeleide vrouwen. Dat verschil is niet te zien in omgang met de kinderen, maar vooral in huishoudelijke taken. Die besteden hoger opgeleide vrouwen namelijk uit. Er blijft meer tijd over voor de kinderen. Hoger opgeleide vrouwen besteden één uur meer per week aan de kinderen dan lager opgeleide vrouwen.

Thuiswerken

Het uitbesteden is één voorbeeld van hoe het kan dat hoger opgeleide vrouwen meer tijd voor de kinderen hebben, maar hoe is dat verschil (zeker bij de mannen) verder te verklaren? Om te beginnen hebben hoger opgeleide mannen en vrouwen minder tijd voor zichzelf. Verder speelt mee dat hoger opgeleide ouders vaker mogelijkheden hebben om thuis te werken. Zij doen dit vaak ’s avonds.

Vaker naar de kinderopvang

Lager opgeleide ouders zijn vaker thuis, waardoor kinderen na school naar huis kunnen, terwijl kinderen van hoger opgeleide ouders vaker opvang krijgen. Tóch besteden lager opgeleide ouders niet meer tijd met hun kinderen. Het lijkt of deze groep ouders ook meer tijd besteedt aan zichzelf, al is (aldus Trouw) de monitor daar niet helder over. Kinderen van hoger opgeleide moeders zitten in elk geval 3,5 keer vaker op de kinderopvang dan kinderen van lager opgeleide moeders. Maar zijn hoogopgeleide ouders thuis, dan is de aandacht vaak volledig voor de kinderen.

Minder kinderen, meer tijd

Wat verder opvalt uit de monitor is dat ouders over het algemeen meer tijd aan kinderzorg besteden dan vijftig jaar geleden. Tussen 1975 en 2005 steeg de tijd voor kinderen tussen de 2 tot 3,5 uur per week. In de afgelopen tien jaar is het aantal uren dat aan kinderen wordt besteed gestabiliseerd. Omdat ouders minder kinderen krijgen, neemt de aandacht in tijd per kind wel toe.


Er gaan in Nederland nauwelijks kinderen vijf dagen per week naar de kinderopvang. Er zijn dan ook niet veel moeders van jonge kinderen die voltijds werken. Belle Derks, hoogleraar sociale psychologie aan de universiteit Utrecht vindt dat genderrollen nog altijd te veel dicteren bij de keuzes die werkende ouders maken. Lees hier waarom


Download hier de Monitor Arbeidsmarkt

Bron: Trouw

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.