Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Hoge inkomens extra aangepakt met kinderopvangtoeslag

hoge

Ouders met een hoog inkomen moeten meer gaan betalen voor kinderopvang. Als het gezamenlijk inkomen boven de 82.000 euro is (2,5 keer modaal), wordt de kinderopvangtoeslag afgebouwd voor het eerste kind. Gezamenlijke inkomens boven de 118.000 euro ontvangen helemaal geen kinderopvangtoeslag meer voor het eerste kind.

Onbetaalbare kinderopvang
‘Volstrekt onredelijk’ noemt BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma de maatregelen voor hogere inkomens. Volgens Jellesma zijn na vier jaar bezuinigen de lagere inkomens afgehaakt in de kinderopvang, maar wordt kinderopvang nu voor alle inkomens onbetaalbaar. ‘De alternatieven, zoals het inschakelen van een au pair, die genoemd worden is weggelegd voor een kleine groep mensen”, vertelt Jellesma op BNR Nieuwsradio.

Minder werken
Momenteel ontvangen ouders voor hun eerste kind nog een tegemoetkoming van 33 procent, maar boven de 82.000 euro wordt dit inkomensafhankelijk. Dit blijkt uit het Kunduz-akkoord van VVD, CDA, GroenLinks, D66 en de Christenunie. Volgens Jellesma kan het niet anders dat ouders nu wel gedwongen worden minder te gaan werken of te stoppen. ‘Dit is precies de doelgroep waarvan de overheid zegt “Fijn dat u werkt, we hebben u nodig, maar pakken nu 5 tot 10 procent van uw inkomen af”, zegt Jellesma.

Investering
Het wordt tijd dat we in Nederland de kinderopvang gaan zien als een investering vindt Gjalt Jellesma. Hij noemt Duitsland als voorbeeld waar berekend is dat kinderopvang daadwerkelijk iets oplevert. In Nederland zijn de kosten voor kinderen 6 keer zo hoog als in Duitsland omdat er mede door het wisselende overheidsbeleid aan de andere kant (nog) geen positief saldo zichtbaar is.

Beluister het interview op BNR >>

Bron: RTL Nieuws/ BNR Nieuwsradio
Foto: ANP

7 REACTIES

  1. In NL worden harde werkers ‘gestraft’. Toch vind ik het okay wanneer mensen die veel geld verdienen wel iets meer mogen bijdragen aan de kinderopvang. Gekeken moet worden, niet naar de minder draagkrachtigen of de veel verdieners, maar naar de mensen die er tussenin zitten DIE lijden er onder. Deze groep wordt in hun waardigheid aangetast.
    Belle

  2. Lees alle reacties
  3. Ik ben het helemaal eens dat draagkracht naar vermogen moet worden gevolgd in NL, maar missschien dat mijnheer/mevrouw Zuurpruim vergeet dat deze inkomens sowieso al veel meer belasting betalen. Bovendien zijn het de hogere inkomens die de economie nog een beetje draaiende houden door wel spullen/diensten te kopen. Daar eet de rest ook van.
    Het is verschrikkelijk dat je je in NL moet schamen als je hard werkt en dus voldoende verdient. Dat is toch juist iets om trots op te zijn?

  4. Voor de toeslagen is het eerste kind het kind met de meeste opvanguren (dus in de meeste gevallen, het ”duurste” kind).
    Overigens wordt de toeslag gebaseerd op het gezins verzamelinkomen: dit is dus aanmerkelijk lager als het bruto gezinsinkomen.

  5. Geen overtrokken reactie. Reken maar uit: tweeverdieners (beiden full time werkend, gezamenlijk BRUTO inkomen 90.000, voor het gemak 60.000 netto). Drie kinderen, twee KDV en 1 BSO, 5 dagen per week opvang, kosten per jaar ca. 48.000. Blijft over 12.000 per jaar.
    Als je als regering wil dat mensen meer uren gaan werken (en dus meer verdienen) moet je vooral met dit soort bezuinigingen op de proppen komen. Hulde voor de kortzichtigheid!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.