Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe zet je een pedagogisch beleidsmedewerker VE in?

Vanaf januari 2022 zijn alle gemeenten verplicht om hbo-geschoolde medewerkers in te zetten in de voorschoolse educatie (VE). Dit roept vragen op, zoals: ‘We hebben al een pedagogisch beleidsmedewerker, waarom nog een pedagogisch beleidsmedewerker-VE erbij?’ Of ‘Waarom aparte regels voor VE-locaties?’
© fizkes / Getty Images / iStock

Op deze vragen geeft Gerrie Compen van adviesbureau Edux antwoord. De pedagogisch beleidsmedewerker/coach binnen VE is geen nieuwe functie, aldus Compen. Veel VE-locaties hadden al voor 2019 een VE-coach of intern begeleider. Vanaf 1 januari 2019 is de inzet van een pedagogisch beleidsmedewerker voor alle locaties verplicht en dus op alle locaties al een feit.

Nieuw is, dat het Ministerie van OCW voor VE-locaties heeft besloten dat er meer uren moeten worden ingezet. Ook op een VE-locatie zijn de taken van een pedagogisch beleidsmedewerker/ coach de ontwikkeling en implementatie van het pedagogisch beleid en het coachen van beroepskrachten.

Extra uren invullen

Hoe ga je als organisatie deze extra uren invullen? Als organisatie mag je dit zelf bepalen. Aangezien de financiering plaatsvindt vanuit het onderwijsachterstandenbudget kan een gemeente wel voorwaarden stellen.  De Wet IKK stelt aan een VE-locatie extra eisen met betrekking tot kwaliteit.

De kosten van de verplichte inzet van de pedagogisch beleidsmedewerker/coach VE moet vanaf 2022 door gemeenten worden meegenomen in de subsidie aan VE-aanbieders. Het betreft dus extra uren bovenop de inzet die de wet IKK eist. Hoe ga je deze uren inzetten? Er zijn verschillende opties:

  1. De uren VE worden ingezet voor extra coaching op het gebied van VE (de pedagogisch coach krijgt extra uren of uren worden extern ingekocht);
  2. De extra uren worden ingezet voor beleidsontwikkeling op het gebied van VE. Bijvoorbeeld gesprekken met gemeente, scholen, of bijscholing pedagogisch medewerkers (pedagogisch beleidsmedewerker en/of coach krijgen hiervoor extra uren of uren worden extern ingekocht);
  3. De uren worden gebruikt om meewerkend te coachen. De pedagogisch beleidsmedewerker/ coach werkt mee op de groep (extra uren voor HBO-er op de groep).

Coaching en ondersteuning

De uren mogen dus worden ingezet voor individuele coaching gesprekken maar ook voor ondersteuning bij het uitwerken van thema’s, updaten van het pedagogisch beleidsplan of het beheer van het kindvolgsysteem. Een wettelijk eis is wel dat iedere pedagogisch medewerker jaarlijks een vorm van coaching krijgt.

In het pedagogisch beleidsplan beschrijf je hoe de extra uren bijdragen aan kwaliteitsverhoging en hoe je de ‘IKK-uren’ en ‘VE’-uren verdeelt. Als je ervoor kiest om de taken te verdelen over verschillende personen is het belangrijk dat deze taalverdeling goed is geregeld en vastgelegd.

Het hele verhaal lees je hier.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.