Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe maak je kinderen mediawijs?

Kinderen komen al vroeg in aanraking met verschillende vormen van digitale media. Als pedagogisch professional is het belangrijk kinderen daarbij te begeleiden. Hoe? Lees deze tips.

Digitale media zijn een bron van informatie. Kinderen kunnen leren over nieuwe dingen, in contact zijn met anderen of een online spel spelen. Digitale media zijn inmiddels niet meer uit het leven weg te denken. Kinderen groeien ermee op, en hebben daarbij ondersteuning van ouders en/of andere opvoeders nodig.

Stap voor stap

Het is belangrijk dat (professionele) opvoeders kinderen de mediawereld stap voor stap uitleggen en kinderen bij het gebruik ervan voldoende begeleiden. Hoe je dat doet? Wij vatten enkele zinvolle tips samen per leeftijdscategorie uit deze mediawijzer:

Leeftijd Activiteit
0-2 jaar Lees kinderen van 0 tot 2 jaar plaatjesboeken voor en leg uit wat erop de plaatjes te zien is. Stimuleer de spraakontwikkeling door kinderen uit te dagen tot interactie in het verhaal.
3-5 jaar Motiveer kinderen actief te luisteren bij het voorlezen. Dat bevordert het concentratievermogen. Gebruik voorzichtig eens beeldschermmedia, zoals digitale prentenboeken of korte, leeftijdsgeschikte tv-programma’s.
6-7 jaar Probeer eens leerspelletjes en leer-apps met de kinderen uit. Praat over programma’s die de kinderen thuis hebben gezien, zoals bijvoorbeeld het Jeugdjournaal. Vraag wat zij geleerd hebben. Motiveer kinderen om media creatief in te zetten, bijvoorbeeld door het maken van foto’s.
8-10 jaar Begeleid kinderen bij het gebruik van de computer of laptop, ontdek samen het internet. Je kunt kinderen met bijvoorbeeld kinderwebsites open vragen laten beantwoorden, zodat ze leren het internet te gebruiken voor informatiewinning.
11-13 jaar Social media en smartphones worden op deze leeftijd steeds belangrijker. Begeleid kinderen bij het veilige gebruik van social media.

 

Weetje: Er zijn speciale kinderzoekmachines als www.koekeltjes.nl en www.meesterspike.nl.

Spelen en bewegen

We zijn het hier allemaal wel over eens: kinderen moeten vooral spelen en bewegen, en het gebruik van digitale media moet zo veel mogelijk beperkt worden. Daarom de volgende tips voor mediagebruik:

Leeftijd Luistermedia Beeldschermmedia
0-3 jaar Max. 30 minuten per dag Helemaal niet
3-6 jaar Max. 45 minuten per dag Samen kijken tot 30 minuten per dag
6-10 jaar Max. 60 minuten per dag Samen kijken tot 45 minuten per dag

 

Weetje: Een veilige website herken je aan de afkorting ‘https’ in het webadres.

Nettiquette

Hoe hoor je je te gedragen op social media? Gedragsregels voor het internet staan in de netiquette:

  • eerst nadenken, dan schrijven
  • berichten voor het verzenden nog eenmaal doorlezen
  • een vriendelijke toon hanteren op het internet, ook bij kritische argumenten niet
  • op toegezonden links klikken
  • met de ouders spreken, in het geval van een belediging

Tip: op zoek naar handige apps of leuke podcasts voor kinderen? Klik hier

Overmatig gebruik

Hoe herken je overmatige mediaconsumptie bij een kind?

  • Het verzuimen van schoolplichten
  • Desinteresse aan andere activiteiten en het verzuimen van hobby’s
  • Stemmingswisselingen en sneller geïrriteerd zijn
  • Concentratieproblemen
  • Overspannenheid

Ouders

Een ouder is het belangrijkste voorbeeld voor een kind, ook als het gaat om het omgaan met digitale media. Als pedagogisch professional kun je ouders eens vragen te kijken naar hun eigen mediagedrag, door ze eens na te laten denken over de volgende vragen:

  • Hoe vaak gebruik je je telefoon/smartphone en in welke situaties?
  • Hoe vaak staan de tv en de radio aan bij jullie?
  • Hoe goed ken je de verschillende digitale media?
  • Publiceer je foto’s van jezelf/of je kind op het internet? Hoe ga je daarmee om? Let je op de privacywetgeving?
  • Welke informatie publiceer je op het internet en wie kan je posts zien?
Het veilig houden van kinderen die online actief zijn kan een uitdaging zijn. Op de website van VPN Gids kunnen ouders een dossier vinden omtrent het waarborgen van de online veiligheid van kinderen. Het dossier is tot stand gekomen met medewerking van verschillende professionals op het gebied van cybersecurity, online privacy, pedagogiek en mediawijsheid.

Week van de Mediawijsheid

Van vrijdag 8 tot en met vrijdag 15 november is het de Week van de Mediawijsheid. In die week wordt extra aandacht besteed aan het gebruik van digitale media, met als themavraag: wanneer kies jij om aan of uit te staan? Ook opvoedprofessionals worden uitgenodigd mee te doen aan deze week. Klik hier voor meer informatie of bekijk de activiteiten die door het hele land worden gehouden >>

Meer informatie gericht op professionals over hoe om te gaan met media? Kijk op de website van Kind en Media >>

Bron: Raadgever Mediawijsheid van C&A

Voor deze mediawijzer zijn de volgende bronnen gebruikt:

www.nji.nl
www.oudersvannu.nl
www.frankwatching.com
www.opvoeden.nl

Als professional in de kinderopvang is het belangrijk om ouders te kunnen adviseren over het gebruik van digitale media. Daarvoor is het belangrijk dat pedagogisch medewerkers op de hoogte zijn van digitale ontwikkelingen. Welke rol ligt er voor de pm’er? Hoe maak je bewuste keuzes? Bekijk de brochure met tips voor de kinderopvang

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.