Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe je uren van de pedagogisch coach nu echt moet registeren

Hoe je de uren van een pedagogisch coach moet registreren en aantonen, blijkt in de praktijk voor veel kinderopvangorganisaties niet duidelijk. Wat is nu eigenlijk wettelijk verplicht?
urenregistratie pedagogisch coach

De Branchevereniging Kinderopvang (BK) laat weten veel vragen te krijgen over de regelgeving omtrent ingezette uren van pedagogisch coaches. Het beleid van de GGD is volgens BK niet eenduidig, en de vereniging krijgt signalen dat toezichthouders verschillende eisen stellen aan de manieren van het aantonen van deze uren. ‘Dit heeft onder houders geresulteerd in verschillende vormen van registreren en aantonen’, meldt BK op haar site.

Administratie

In de praktijk komt het er volgens de vereniging op neer dat sommige houders een overzicht maken met een berekening die gebaseerd is op de LRK-nummers, gecombineerd met een globale coachingsplanning. Andere houders werken juist met heel gedetailleerde overzichten, waarin soms zelfs per medewerker per uur staat beschreven welke vorm van coaching er heeft plaatsgevonden. Dit verhoogt de administratieve last. 

Iedere pm’er

BK is hierover met GGD GHOR in gesprek gegaan, om voor opvangorganisaties helderheid te verschaffen. GGD GHOR laat weten dat zij let op: registratie van het aantal coachingsuren en de verdeling ervan over de locaties. Ook moet iedere pedagogisch medewerker coaching krijgen en moet dat dus op papier staan. Volgens GGD GHOR kan een houder aan de hand van deze globale punten voldoende aantoonbaar maken dat de inzet van de pedagogisch coach voldoet aan de eisen. Hoe een organisatie dit precies registreert, maakt niet uit. 

Wettelijke eis

Een zeer gedetailleerd overzicht is dus geen wettelijke eis, concludeert BK weten. Pas als een toezichthouder gegronde twijfel heeft of een organisatie voldoende uren coaching aan iedere pm’er heeft gegeven, mag hij om meer informatie vragen. Dit mag nooit vooraf, of zonder aanleiding. Krijg je een handhaving? BK laat weten dat je daartegen bezwaar kunt indienen. Leden van de BK kunnen hiervoor advies vragen bij haar juridische helpdesk.

Verplicht

Sinds 1 januari 2019 is de functie pedagogisch beleidsmedewerker of pedagogisch coach een verplichting binnen de kinderopvang. Sinds dit jaar is het voor VE-locaties ook verplicht een pedagogisch coach aan te stellen. Lees hier hoe je zo’n coach optimaal inzet binnen je organisatie.

Met welk diploma kun je aan de slag als pedagogisch coach? Er zijn onlangs meer diploma’s toegevoegd aan de lijst. Lees hier meer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.