Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Helft signalen misbruik en mishandeling niet direct overlegd met vertrouwensinspecteur

In de kinderopvang wordt vaak niet op de juiste manier omgegaan met vermoedens van kindermishandeling of seksueel misbruik op de opvang, zo meldt ANP. In de helft van de gevallen hebben de houders van een kinderopvangvoorziening vorig jaar de signalen niet direct overlegd met de speciale vertrouwensinspecteurs, staat in het jaarrapport van de Inspectie van het Onderwijs. Dat is wel verplicht en daarom noemt de inspectie het een ‘zorgelijke constatering’.
misbruik
Beeld: AdobeStock

Voor mishandeling en misbruik geldt een zogeheten meld-, overleg- en aangifteplicht. Voor medewerkers houdt dit in dat ze vermoedens direct moeten melden bij hun werkgever. De houder van de kinderopvang is als er een ‘mogelijk vermoeden’ is, verplicht om te overleggen met de vertrouwensinspecteur. Als het vervolgens om een ‘redelijk vermoeden’ blijkt te gaan, is aangifte doen bij de politie verplicht.

Protocol niet bekend genoeg

‘Preventie is van groot belang, maar als zich toch incidenten voordoen, is het belangrijk dat de meld-, overleg- en aangifteplicht bij mishandeling of seksueel misbruik gevolgd wordt’, schrijft de inspectie. Maar in de sector is het protocol rond de vertrouwensinspecteurs niet bekend genoeg. Daar wil de inspectie samen met de kinderopvang en de toezichthouders verandering in brengen.

Slechts helft gevallen contact met vertrouwensinspecteur

De vertrouwensinspectie telde in 2021 in totaal 97 meldingen over mishandeling en/of seksueel misbruik van een kind in de kinderopvang ‘waar de overlegplicht van toepassing was’. In slechts de helft van deze gevallen werd ook echt direct contact gezocht met de vertrouwensinspecteur.

Ook GGD past richtlijnen niet goed toe

Dat de kennis over de meld-, overleg- en aangifteplicht beter moet, vindt ook de meerderheid van de toezichthouders van de GGD. Maar ook zij passen de richtlijnen niet altijd goed toe volgens de onderwijsinspectie. Sommige GGD-toezichthouders menen bijvoorbeeld dat de voorwaarden niet gelden voor vrijwilligers en stagiaires, terwijl ze gelden voor alle personen werkzaam in de kinderopvang, aldus de inspectie.

Flyer vermoeden van zedenmisdrijf of fysiek geweld

Om te zorgen dat er meer kennis komt en verspreid wordt over wat te doen bij een vermoeden van een zedenmisdrijf of fysiek geweld in de kinderopvang, heeft de Onderwijsinspectie een flyer gemaakt met informatie. De flyer is onlangs verstuurd naar alle scholen, besturen, kinderopvanglocaties en houders van kinderopvangvoorzieningen en gastouderbureaus. De flyer is ook op de site van de Inspectie van het Onderwijs te vinden en te downloaden. Lees hier meer informatie >>

Het aantal meldingen van fysiek geweld in de kinderopvang is toegenomen. Dit betekent niet direct dat er vaker fysiek geweld plaatsvindt, maar het kan ook dat er meer en beter melding van wordt gemaakt. In 2021 kreeg de Onderwijsinspectie 62 meldingen over fysiek geweld binnen, tegenover 55 (2019) en 40 (2020) meldingen in de jaren daarvoor. Bekijk alle cijfers >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.