Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Harmonisatie jaar vervroegd

De kwaliteitsmaatregelen voor harmonisatie tussen kinderopvang en peuterspeelzaalwerk worden een jaar vervroegd. Per 1 januari 2015 worden de regels voor beroepskracht-kindratio gelijk gesteld. En per 1 juli volgend jaar wordt het vierogenprincipe ook ingevoerd in de peuterspeelzalen. Dit schrijven minister Asscher en staatssecretaris Dekker aan de Tweede Kamer.
Harmonisatie jaar vervroegd
Foto: ANP

De nieuwe kwaliteitsregels voor peuterspeelzalen en kinderopvang gaan een jaar eerder in dan aangekondigd. Met deze maatregelen zet het kabinet een eerste stap om het verschil tussen de kinderopvang en peuterspeelzalen te verkleinen. De bewindspersonen vinden dat het voor de ontwikkeling van peuters niet moet uitmaken of zij naar de kinderopvang of de peuterspeelzaal gaan. Daarbij moet de kwaliteit omhoog. De bewindspersonen maken drie miljoen euro vrij, onder meer om medewerkers beter op te leiden.

Lees hier waar de eisen voor de kinderopvang en die voor peuterspeelzalen nog van elkaar verschillen >>

Brede steun

Het kabinet zegt de maatregelen sneller te kunnen invoeren omdat er brede steun is voor de plannen van de VNG, de Brancheorganisatie in de kinderopvang en de Belangenvereniging van ouders in de Kinderopvang (BOinK). Veel gemeenten zijn bovendien al bezig de kwaliteit van peuterspeelzalen en kinderopvang gelijk te trekken. De nieuwe regels maken het voor gemeenten makkelijker om daarmee verder te gaan.

Lees hier de reacties:

VNG houdt vast aan peuterplan >>

MOgroep: ‘Meer tijd nodig voor omslag‘ >>

Financiering

De aanpassing van de financieringsstructuur staat los van de kwaliteitseisen die vervroegd worden. De minister meldt dat de vervolgstappen om te komen tot één financieringsstructuur voor werkende ouders worden bepaald nadat bestuurlijk overleg met de VNG heeft plaatsgevonden.

Pedagogisch beleidsplan

Tevens moeten beide voorzieningen vanaf 1 juli 2015 enkele beperkte wijzigingen doorvoeren in hun pedagogisch beleidsplan. Er moet onder meer aandacht besteed worden aan de wijze waarop beroepskrachten bijzonderheden in de ontwikkeling van kinderen of andere problemen signaleren en ouders doorverwijzen naar passende instanties die hierbij ondersteuning kunnen bieden. In de kinderopvang is dat nu nog niet verplicht. Bovendien moet aandacht worden besteed aan de manier waarop kinderen kunnen wennen aan een nieuwe groep. Volgens de minister ondersteunen betrokken partijen (Brancheorganisatie Kinderopvang, MOgroep en BOinK) deze wijzigingen.

Opleiden

Vanaf 1 januari volgend jaar gaan kinderopvangorganisaties en peuterspeelzalen medewerkers extra opleiden. Zo moeten zij alerter zijn op kinderen die een ontwikkelingsachterstand dreigen op te lopen. Het gaat dan bijvoorbeeld om kinderen die slecht Nederlands spreken. Ook blijven gemeenten in de toekomst geld krijgen voor voorschoolse voorzieningen voor niet-werkende ouders.

Lees hier de brief van de bewindspersonen aan de Tweede Kamer >>

 

Begin december maakte minister Asscher zijn plannen bekend voor de kinderopvang. In zijn brief ‘Een betere basis voor peuters’ gaf hij zijn visie voor een nieuw kinderopvangstelsel. De grootste kritiek op de plannen van Asscher kwam van de Vereniging van Nederlandse gemeenten. Zij vreesden dat een belangrijke groep kinderen – niet VVE-geïndiceerd en zonder twee werkende ouders – tussen wal en schip zouden vallen. De VNG pleitte voor een aantal gratis dagdelen kinderopvang voor alle peuters, maar deze plannen werden door het kabinet te duur bevonden. De kritiek en het voorstel van de VNG werden ondersteund door de Brancheorganisatie Kinderopvang en de PO-Raad.

3 REACTIES

  1. Mooi, dat kinderopvang en peuteropvang straks gelijke ontwikkelingskansen bieden. Jammer dat juist voor de meeste kinderen die dat het hardste nodig hebben de kinderopvang en de peuteropvang beiden onbetaalbaar zullen zijn. Uit de cijfers van het Ministerie zelf blijkt dat het gebruik van kinderopvang vooral fors afgenomen is bij de aller -laagste inkomensgroepen.Die gaan met dit beleid niet terugkomen. Als wethouder van Amsterdam vond de heer Asscher dat een uitermate zorgelijke ontwikkeling. Nu kennelijk niet meer.

  2. Lees alle reacties
  3. Dit is nog steeds wettelijk niet geregeld meneer Asscher!!!
    NB: De peuterspeelzalen in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen hebben géén registratienummer. Gebruik van een peuterspeelzaal geeft nooit recht op een kinderopvangtoeslag. Een registratienummer (bedoeld voor het aanvragen van een toeslag) is bij peuterspeelzalen dan ook overbodig.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.