Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvang aan de slag met Smakelijke Moestuinen

Op acht kinderopvanglocaties in gemeenten Hardenberg en Ommen is het project Smakelijke Moestuinen van start gegaan. Het doel van dit project is om kinderen, ouders en pedagogisch medewerkers bewust te maken van de waarde van groenten en het belang van een gezond voedingspatroon bij kinderen jonger dan vier jaar.
Fotolia_114776131_Subscription_Yearly_XXL.jpg
‘Jong geleerd is oud gedaan’

Smakelijke Moestuinen is een project van de Rotterdamse stichting BuurtLab en sinds 2015 doen verschillende kinderopvanglocaties in Rotterdam, Den Haag, Dordrecht, Leiden en Purmerend mee. Nu wordt het stokje ook in het oosten van het land opgepakt.

Zelf groente kweken

‘Jong geleerd is oud gedaan’, meldt de gemeente Hardenberg op hun website. Samen met een aantal kinderen van de verschillende locaties werden de moestuinbakken met grond en zaadjes gevuld. ‘Uit onderzoek blijkt dat een meerderheid van alle kinderen en jongeren in Nederland te weinig groente eten. Ook in de gemeenten Ommen en Hardenberg is dat het geval. Met dit project leren kinderen al op jonge leeftijd hoe leuk en lekker het is om zelf groente te kweken. We zijn dan ook verheugd dat zoveel kinderopvanglocaties meedoen’, vertelt wethouder Ko Scheele.

Educatief

Deelnemende organisaties verbinden zich voor een periode van drie jaar aan de Smakelijke Moestuinen. Bij de start ontvangen zij onder meer een toolbox, met educatief materiaal en activiteiten en een workshop voor ouders en medewerkers.

Uit onderzoek werd bekend dat kinderen die tijdens het eten de kans krijgen om groente en fruit vast te houden, minder vaak moeilijke eters zijn. Zintuigelijke waarnemingen voelen en aanraken moedigen de kinderen aan om gezonder te eten. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.