Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Handen ineen tegen overgewicht jonge kinderen

Marike Vroom
Marike Vroom werkt al 25 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, is ze nu hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.
De Hogeschool van Amsterdam (HvA) en Impuls Kinderopvang gaan een samenwerkingsverband aan om een gezonde leefstijl bij jonge kinderen te bevorderen. Er komen een onderzoeksproject en een voedings- en beweeginterventie.
gezond eten

De HvA start met een onderzoeksproject naar hoe kinderen het beste kunnen eten en bewegen en hoe pedagogisch medewerkers daarbij kunnen helpen. Het eerste project in de samenwerking is Preschool@Healthyweight. Daarvoor wordt vanaf 1 mei een voedings- en beweeginterventie uitgevoerd op de voorscholen van Impuls Kinderopvang. De resultaten hiervan moeten de HvA helpen een hbo-competentie Leefstijladvisering te ontwikkelen voor pedagogisch medewerkers van voorscholen.

Overgewicht 
Pedagogisch medewerkers krijgen steeds vaker te maken met overgewicht en obesitas bij kinderen van 2,5 tot 4 jaar. Het is de bedoeling dat de medewerkers met deze competentie de kinderen met achterstand voortaan beter bereiken. Dat helpt bij een gezonde (gewichts)ontwikkeling en zal de gezondheidsverschillen tussen de peuters verminderen. Impuls neemt de opgedane kennis over gezonde leefstijl over in hun beleid en de dagelijkse praktijk. Op die manier hopen ze de kinderen en hun ouders te stimuleren en inspireren tot een verantwoord leefpatroon.  

Samenwerking
De HvA werkt in het onderzoek Preschool@Healthyweight vanuit haar speerpuntprogramma Urban Vitality ook samen met Brancheorganisatie Kinderopvang Amsterdam, Nederlands Jeugdinstituut, RIVM Centrum voor Gezond Leven en VU medisch centrum. Het project sluit goed aan bij de Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht en is als onderzoek ingebed in Sarphati Amsterdam.

bord leegetenKinderen die van hun ouders hun bord leeg moeten eten, hebben op latere leeftijd meer kans op een hoger BMI dan kinderen die dat niet hoeven. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.