Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Grote onderwijsstaking aangekondigd op 15 maart

Kinderopvangorganisaties kunnen 15 maart in hun agenda zetten, want op die dag staken leerkrachten uit zowel het basis-, middelbaar als voortgezet onderwijs. Regelmatig wordt er op een stakingsdag een beroep gedaan op de kinderopvang.
Fotolia

Als het doorgaat, is het de eerste keer dat het gehele onderwijs in Nederland staakt. De belangrijkste inzet voor de staking is extra geld van 4 miljard euro in totaal. Daarvan moet 3 miljard euro gaan naar het basis- en middelbaar onderwijs en 1 miljard naar de hogescholen en universiteiten. In het Radio 1-journaal noemde Henrik de Moel van de Algemene Onderwijs het probleem van het lerarentekort als reden om te staken. ‘Het water staat het onderwijs aan de lippen.’ Hij maakt zich zorgen over de langere termijn omdat de instroom bij lerarenopleidingen niet overhoudt.

Ouders inzetten

Afgelopen najaar deed basisschool Het Kompas in Hoorn per brief een beroep op ouders om bij te springen als leerkrachten ziek zouden worden. Vanwege het lerarentekort was er bij ziekte geen vervanging. Directeur Jaar Muurling zei tegen de NOS: ‘Dan zorgen we dat er allerlei spelmateriaal in de klas is. Dat is educatief materiaal dat we speciaal hebben aangeschaft. En dan vragen we ouders om als een oppas te fungeren. Ze hoeven geen leerkracht te spelen, maar zijn gewoon in de klas aanwezig. En op die manier zorgen we dat het onderwijs aan de kinderen toch voortgang vindt.’

Noodopvang

Kinderopvangorganisaties in Hoorn zijn (nog) niet door de basisschool aangeschreven om bij te springen. ‘We kennen de geluiden van het tekort van leerkrachten’, vertelt een woordvoerder van Kinderopvang Berend Botje. ‘Maar we horen vooral berichten dat er veel verschillende (oproep-) leerkrachten voor de klas staan. Tot op heden zijn wij niet door de school benaderd voor noodopvang.’ Klanten die het comfort-pakket hebben afgenomen, kunnen tijdens stakingsdagen kosteloos terecht bij Berend Botje, als ze de opvang 24 uur van te voren aanvragen. ‘Zo kunnen wij zorgen voor voldoende pedagogisch medewerkers.’

Samenwerken in de klas

Stichting Kinderopvang Hoorn is destijds niet benaderd door de betreffende school voor hulp, maar werkte al wel met andere scholen samen. ‘We zetten onze pedagogisch medewerkers in ter ondersteuning in de klas of tijdens de lunchpauzes op het plein’, vertelt een woordvoerder van SKH. Ze staat er voor open om vaker de samenwerking met scholen op te zoeken in het geval van een lerarentekort. Zo ook met het Kompas, waarmee inmiddels de samenwerking is aangevangen. Onderwijs en Kinderopvang kunnen zo samen, in het belang van de kinderen, mooie initiatieven ontplooien.

Vierdaagse schoolweek

De situatie in Hoorn is niet uniek. In Lelystad werd afgelopen najaar een schoolklas een hele week naar huis gestuurd. De invalkracht nam per direct ontslag en er kon geen vervanger worden gevonden. In Geleen werd een vierdaagse schoolweek ingesteld. Liesbeth Verheggen, voorzitter van de onderwijsbond Aob pleitte vorige maand voor meer van die vierdaagse schoolweken, waarbij scholen de vijfde dag de ruimte krijgen om goede opvang te organiseren. ‘Er worden nu mensen voor de klas gezet zonder onderwijsbevoegdheid. Ook worden leerlingen soms verdeeld over andere klassen, om te voorkomen dat ze naar huis moeten worden gestuurd.’ Verheggen noemt het lapmiddelen en vindt dat scholen in dat geval beter een onderwijsdag rigoureus kunnen schrappen in plaats van door te blijven modderen. Wettelijk mogen scholen maximaal zeven lesweken van vier dagen inroosteren.

Burn-out

De actiebereidheid om vrijdag 15 maart te gaan staken, lijkt groot. Dit blijkt uit een enquête van de AOb onder bijna 10.000 leden. Leerkrachten geven hierin aan dat vacatures nauwelijks in te vullen zijn, ze klagen over het niveau van invallers en durven zich zelf vaak niet ziek te melden. Het gevolg is dat het aantal burn-outklachten toeneemt. De landelijke staking wordt gesteund door actiegroepen als PO in Actie en WO in Actie. Alleen de vakbond CNV Onderwijs doet niet mee.

Afgelopen jaar vonden er in mei ook meerdere lerarenstakingen plaats. BOinK vroeg zich af wat dit betekent voor de kinderopvang en deelde veelgestelde vragen en antwoorden over dit onderwerp. Lees meer

2 REACTIES

  1. Ik ben het eens met Margreet, de hele sector dient een beter aanzien te krijgen, incl. Kinderopvang. Het verzorgen van de opgroei van kinderen zou prio 1 moeten zijn in de hele breedte. En dus ook de waardering van de mensen die dat waar mogen maken.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.