Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Grootschalig onderzoek naar ontwikkeling kinderen

Onderzoekers van de universiteit en het universitair medisch centrum in Utrecht willen meer te weten komen over de ontwikkeling van kinderen. Daarom volgen zij de komende tien jaar ongeveer zesduizend kinderen (baby's en pubers). De centrale vraag is: waarom ontwikkelt het ene kind zich goed en loopt het andere kind tegen problemen aan in de maatschappij?
Grootschalig onderzoek naar ontwikkeling kinderen
Foto: ANP

Het onderzoek wordt vormgegeven in een nieuw centrum voor wetenschappelijk onderzoek: het KinderKennisCentrum (KKC). ‘Wij weten dat verschillen in ontwikkeling veroorzaakt worden door een combinatie van de eigenschappen van een kind en de omgeving waarin het kind opgroeit, zegt hoogleraar en directeur van het KKC Chantal Kemner. Toch wil zij en de onderzoekers uitzoeken waar verschillen vandaan komen. Alleen langdurig en grootschalig onderzoek kan hierop antwoord geven.

Breinontwikkeling

Het team van onderzoekers wordt aangevuld met pedagogen, psychologen, artsen en taalkundigen. Zij gaan een groep van zesduizend kinderen volgen. Het team is breed samengesteld om de ontwikkeling van kinderen vanuit verschillende onderzoeksdisciplines te benaderen. ‘We kijken bijvoorbeeld naar de breinontwikkeling van de kinderen door hersenmetingen te doen. Maar we onderzoeken in ons centrum ook de interactie tussen ouder en kind’, aldus Kemner.

Het Utrechts onderzoek heeft veel raakvlakken met het grootschalige onderzoek in Rotterdam. Hier worden de ontwikkeling van 10.000 opgroeiende kinderen in Rotterdam, allemaal geboren tussen 2002 en 2006, gevolgd. Zij worden gevolgd tot zij jong-volwassen zijn. Lees meer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.