Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GroenLinks wil werkweek van 32 uur

Er moet een werkweek komen van 32 uur. Vier dagen per week werken moet de norm worden. Dat staat in het plan 'Werk eerlijk delen', dat GroenLinks-leider Bram van Ojik heeft gepresenteerd. Van Ojik pleit daarin ook voor minder belasting op arbeid, gerichtere scholing en flexibele bijstand.
GroenLinks wil werkweek van 32 uur
Foto: ANP

De GroenLinks-leider wijst erop dat er vorig jaar 134.000 werklozen bij zijn gekomen. In totaal staan nu 678.000 mensen aan de kant. Het kabinet legt de verantwoordelijkheid om een baan te vinden helemaal bij de werkzoekenden, zegt Van Ojik. ‘Maar er is helemaal geen werk. En het kabinet staat erbij en kijkt ernaar. We moeten nu in actie komen voor meer banen.’

Massa-ontslagen

Door het beschikbare werk eerlijker te delen, kunnen meer mensen aan de slag blijven. ‘In tijden waarin massaontslagen aan de orde van de dag zijn, is voor veel werknemers de keuze voor iets minder werk maar met meer zekerheid op baanbehoud aantrekkelijk’, staat in het plan.

Topsport

Bovendien is werken voor mensen die nog wel een baan hebben topsport geworden, vindt Van Ojik. ‘Ouders rennen heen en weer tussen werk en kinderdagverblijf en komen tijd tekort voor bijvoorbeeld zorgtaken.’ GroenLinks wil verder de loonkosten voor werkgevers fors verlagen. Dat kan door dingen die het milieu vervuilen zwaarder te belasten. Als arbeid goedkoper wordt, komen er meer banen. De partij heeft dit al vaker voorgesteld.

Bijstand

Het plan pleit daarnaast voor recht op deeltijdbijstand, zodat bijstandsgerechtigden parttime aan de slag kunnen. Ook moet er in de bijstand een wettelijk recht op scholing komen en ruimere vrijstellingen om onderwijs te volgen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.