Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Groene Jaar van de Kinderopvang officieel afgesloten

2014 stond helemaal in het teken van groene kinderopvang. Dankzij een initiatief van Stichting Groen Cement en partners konden pedagogisch medewerkers, managers, gastouders en andere belangstellenden het afgelopen jaar hun groene hart ophalen. Tijdens de slotbijeenkomst Jaar van de Groene Kinderopvang is het themajaar officieel afgesloten. Maar met het aanbieden van het Groene Manifest hopen de initiatiefnemers dat de aandacht voor groene kinderopvang blijvend is.
Groene Jaar van de Kinderopvang officieel afgesloten
Foto: ANP

Ruim 1400 mensen ondertekenden de afgelopen weken het Groene Manifest dat tijdens de slotbijeenkomst in Baarn aan Tweede Kamerlid Mona Keijzer (CDA), Lex Staal van de Brancheorganisatie, Marjet Winsemius van Voor Werkende Ouders en Gjalt Jellesma van BOinK werd aangeboden. Met het manifest worden de kinderopvangbranche, politici, toezichthouders, ouders en natuurorganisaties opgeroepen te blijven investeren in groene kinderopvang.

Verstedelijking

‘Wie op jonge leeftijd in contact is met de natuur, zal er later ook goed voor willen zorgen en sneller kiezen voor een duurzamere leefstijl en gezonder voedingspatroon. Natuurbeleving kan dus bijdragen aan oplossingen voor duurzaamheids- en milieuproblemen. De kinderen van nu zijn immers de beslissers van de toekomst’, schrijven de initiatiefnemers in het manifest. In werkelijkheid zorgen verstedelijking en een overmaat van prikkels ervoor dat kinderen steeds verder van de natuur af komen te staan. Groen Cement, waarin allerlei groene initiatieven voor kinderen en de kinderopvang zijn verenigd, wilde met het Groene Jaar het tij keren.

Beroepsonderwijs

Het manifest vraagt de politiek bijvoorbeeld om bestaande regelingen voor groene buitenruimtes en schoolpleinen te verruimen. De Brancheorganisatie wordt gevraagd om de ontwikkeling van groene kinderopvang meer te ondersteunen en het beroepsonderwijs wordt gevraagd om leerlijnen rondom kind en natuur in het lesprogramma op te nemen. Het advies aan ouders is om simpelweg vaker met hun kinderen de natuur op te zoeken.

Kinderopvang festival

Om de kinderopvangbranche te inspireren, vonden er dit jaar allerlei groene evenementen plaats. Vaktijdschrift Kinderopvang was als partner bij het themajaar betrokken en zette natuur en buitenspelen centraal tijdens het drukbezochte congres Kinderopvang Festival. Ruim 350 pedagogisch medewerkers bezochten deze dag en maakten met kennis- en doesessies kennis met allerlei aspecten van de groene kinderopvang.

Kwaliteitsmerk

In 2013 startte Groen Cement met het Groene Kwaliteitsmerk. Hiermee kunnen kinderdagverblijven en bso’s, die de natuur bij alle aspecten van hun beleid betrekken, zich onderscheiden. Inmiddels zijn er 52 Groene Kwaliteitsmerken uitgereikt aan locaties en daar komen iedere maand weer een paar bij. Tijdens de slotbijeenkomst gaf Groen Cement zelf een voorzet om één dag in het jaar, namelijk de derde dinsdag in mei, als Dag van de Groene Kinderopvang uit te roepen.

Dit jaar is het moment om over te stappen op een groene buitenruimte. Dat gaat een stuk verder dan alleen wat struikjes en gras. Maar waar ga je beginnen? Stichting Groen Cement zet de vijf stappen op een rij. Lees maar

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.