Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Groei kinderopvang doorvertalen naar echte banen’

Nu er meer gebruik wordt gemaakt van kinderopvang, is er voor werkgevers ook meer ruimte om te investeren in hun personeel. Dit zegt de FNV in een reactie op de nieuwste cijfers van het ministerie van Sociale Zaken.
Foto: AdobeStock

Eerder werd bekend dat het aantal kinderen dat gebruik maakt van kinderopvang in het eerste kwartaal van 2017 is gestegen met 56.000 vergeleken met het eerste kwartaal van 2016. Een belangrijke oorzaak is dat het aantal werkende vrouwen is gestegen tot het hoogste niveau sinds 2011.

Voorzichtige werkgevers

‘Dat is goed nieuws voor een sector die het de afgelopen jaren zwaar had,’ vertelt Ilse van der Weiden, bestuurder bij FNV Zorg & Welzijn. ‘Maar ook voor die duizenden kinderopvangmedewerkers die vanwege de voorzichtigheid van de werkgevers er bekaaid afkomen met flexcontracten met een laag aantal vaste uren en maximale oproepbaarheid. Werkgevers hebben het bedrijfsrisico al te lang afgewenteld op hun personeel. De cijfers laten zien dat het beter gaat met de kinderopvang. Werkgevers mogen dit nu doorvertalen door meer te gaan investeren in hun personeel.’

Zekerheid

FNV zet, vlak voordat de cao-onderhandelingen starten, in op minder werkdruk en meer “echte” banen. Vorige maand deed FNV een oproep aan werkgevers in de kinderopvang om meer zekerheid te bieden aan werknemers. Dit kwam naar aanleiding van een onderzoek die de FNV samen met werkgeverspartijen had georganiseerd onder werkgevers en werknemers in de kinderopvang. Een opvallend resultaat was dat veel werknemers een onzeker aantal werkuren moeten draaien. Dit leidt tot onzekerheid en stress. Lees meer over dit onderzoek.


1Cao-onderhandelingen-Fotolia.jpg

Eind oktober starten de onderhandelingen weer met het doel om dit jaar nog tot een akkoord te komen. Ben Schnieders, cao-onderhandelaar namens Brancheorganisatie Kinderopvang, legt uit hoe het onderhandelingsproces in zijn werk gaat. Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.