Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Gratis’ kinderopvang? Dit zijn de knelpunten

Bijna gratis kinderopvang: het komt er (voorlopig) nog niet, maar de discussie over hoe dit plan uitgevoerd moet gaan worden - en of dat wél haalbaar is voor 2027 - gaat onverhinderd door. Het NRC schetst de zeven grootste kritiekpunten en onzekerheden omtrent het kabinetsplan voor 'gratis' kinderopvang.
gratis-kinderopvang-dit-zijn-de-knelpunten
artinspiring / Stock.adobe.com

De uitdagingen rondom het realiseren van vrijwel gratis kinderopvang zijn zo groot, dat het kabinet op 26 april 2023 besloot het plan twee jaar uit te stellen, naar 2027. In het kinderopvangdebat op 10 mei 2023 klonk felle kritiek op dit uitstel. ‘Er is een streep gezet door het toewerken naar die brede basisvoorziening waar ieder kind in Nederland recht op zou hebben’, zei PvdA-Kamerlid Barbara Kathmann. ‘Het toeslagenschandaal is een van de grootste schandalen waar politiek en bestuur verantwoordelijk voor zijn. Er was één belofte: dat we zo snel mogelijk de kinderopvangtoeslag gingen afschaffen. Ook die belofte wordt ordinair wegbezuinigd.’

Zeven knelpunten

Minister Karien van Gennip erkende dat haar plan ingewikkeld is en veel tijd kost. Men is kritisch op de voorgenomen wijzigingen; de stapel aan kritische rapporten blijft groeien, stelt het NRC. Wat zijn de zeven grootste knelpunten op dit moment?

  1. Te weinig plek door personeelstekort

    • De sector kampt momenteel al met een groot tekort aan medewerkers. Er staan bijna 7.000 vacatures open; wanneer kinderopvang bijna gratis is, is de verwachting dat er zo’n 40.000 éxtra medewerkers nodig zijn.
  2. Lage inkomens gaan erop achteruit

    • De laagste inkomens krijgen nu al 96 procent van de kosten voor kinderopvang (tot de maximum uurprijs) vergoed van de overheid. De verwachting is dat prijzen voor kinderopvang zullen stijgen de komende jaren, om verschillende redenen. De toenemende vraag wanneer kinderopvang vrijwel gratis wordt is daar een van. Van de 96 procent vergoeding bij bijna gratis kinderopvang profiteren daardoor straks voornamelijk de midden- en hoge inkomens die nu een relatief hoge bijdrage betalen voor kinderopvang.
    • Ook verdwijnt er een belastingvoordeel voor werkende ouders vanaf 2025: de zogeheten inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK). Dit betekent een financieel nadeel van zo’n 2.500 euro per jaar voor ouders die vanaf 2025 hun eerste kindje krijgen.
  3. Gesubsidieerde winsten

  4. Groeiende kansenongelijkheid

    • Als het kabinet geen maatregelen neemt om de marktwerking te beteugelen, is de grootste zorg van het SCP dat de sociale verschillen de komende jaren groeien. Kinderopvang zou dan te duur kunnen worden voor lage inkomens en verschillen tussen organisaties in aanbod en kwaliteit groter worden. ‘Het risico’, zei Van Gennip tijdens het debat op 10 mei, ,is dat je dan straks flauw gezegd een crèche hebt met babyyoga en vitamineshakes in Amsterdam-Zuid en een crèche met een slechte kwaliteit in Amsterdam-Zuidoost.’ Ook zij wil dat voorkomen.
  5. Slechtere kwaliteit

    • Een razendsnelle groei van de kinderopvangsector gaat ten koste van de kwaliteit, verwachten deskundigen. Zo ging het in ieder geval bij de vorige keer dat de kinderopvang snel groeide, tussen 1995 en 2008. Beleidsmakers hadden vooral oog voor kwantiteit, bleek uit een onderzoek in opdracht van het vorige kabinet. Het taalaanbod verslechterde, de kwaliteit van de materialen en het activiteitenaanbod ook.
  6. Ouders kunnen juist mínder gaan werken

    • Een van de voordelen van betaalbare kinderopvang is dat het ouders de mogelijkheid geeft om (meer) te gaan werken. er wordt gevreesd dat ouders doordat kinderopvang straks voor álle werkende ouders bijna gratis is, ongeacht het aantal uren dat zij werken, ouders minder gaan werken. Het CPB verwacht dat ouders die goedkopere kinderopvang lang niet altijd zullen aangrijpen om een dagje extra te werken. Maar ook om de kinderen een dagje minder bij opa en oma te kunnen brengen.
  7. Niet-werkende ouder staat buitenspel

    • Bijna gratis kinderopvang is, net als in kinderopvang in het huidige stelsel, alleen voor ouders die werken. Moet die arbeidseis wel of niet losgelaten worden? Daarvoor zijn partijen het niet eens. Volgens SCP is het in het kader van kansengelijkheid belangrijk dat alle kinderen recht krijgen op kwalitatief goede kinderopvang, ook wanneer een of beide ouders niet werken.

Lees het volledige artikel met de zeven knelpunten op NRC.nl >>

Kinderopvangdebat: felle kritiek op uitstel ‘gratis’ kinderopvang

Het is onrustig in de sector en die onrust was voelbaar tijdens het debat over kinderopvang in de Tweede Kamer. De gemoederen liepen hoog op. Er klonk felle kritiek richting VVD en D66 op het uitstel van bijna gratis kinderopvang naar 2027. ‘De belofte van het afschaffen van kinderopvangtoeslag wordt ordinair wegbezuinigd’, zei PvdA-Kamerlid Kathmann. Lees dit premium-artikel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.