Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Governance Code ook voor kleine organisaties

Minister Asscher vindt dat kleine kinderopvangorganisaties vaker gebruik moeten maken van de Governance Code om hun eigen kwaliteit te testen. Dit zegt hij naar aanleiding van het PwC-onderzoek naar de veiligheid in de kinderopvang.
Governance.jpg
Volgens miniter Asscher is het belangrijk dat de kinderopvang tegenkracht zoekt bij ouders

De minister loopt in zijn Kamerbrief punt voor punt langs welke aanbevelingen van de onderzoekers van PricewaterhouseCoopers al worden aangepakt en welke voor hem belangrijk zijn. In het PwC-onderzoek werd gekeken wat de kinderopvang heeft gedaan met de aanbevelingen van de commissie Gunning vijfjaar geleden, vlak na de Amsterdamse zedenzaak.

Governance Code

Volgens Asscher is het belangrijk dat de kinderopvang tegenkracht zoekt bij ouders, maar ook door zelfevaluatie-instrumenten in te zetten. Een bekende tool is de Governance Code van de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in de Kinderopvang (NVTK) en de beroepsvereniging directeurenkinderopvang (bdKO). Hiermee kan een organisatie goed bestuur aantonen. Minister Asscher vindt het jammer dat dit vooral wordt gedaan door grote kinderopvangorganisaties. Hij wil dan ook met de NVTK in gesprek gaan hoe kleine organisaties beter bereikt kunnen worden.

Menukaart BKK

Bureau Kwaliteit Kinderopvang (BKK)  is momenteel bezig om een menukaart te ontwikkelen met verschillende, wetenschappelijk onderbouwde en praktisch toepasbare instrumenten. Deze menukaart komt eind 2016 beschikbaar. En in 2017 zal BKK de kinderopvang informeren over en ondersteunen bij het gebruik van deze menukaart en de bijbehorende instrumenten.

De veiligheid en kwaliteit van de kinderopvang is sinds de zedenzaak vijf jaar geleden verbeterd. Dit zeggen betrokkenen in een onderzoek van PricewaterhouseCoopers (PwC). Ondanks het positieve geluid, zijn er ook veel verbeterpunten. De onderzoekers formuleerden er maar liefst 78. Lees meer

Zeggenschap ouders

De zeggenschap van ouders is de afgelopen jaren verbeterd, bleek verder nog uit het PwC-onderzoek. Hoewel minister Asscher daar blij mee is, wil hij met de brancheorganisaties en belangenbehartigers van ouders in gesprek gaan hoe ouders nog meer betrokken en geactiveerd kunnen worden bij het borgen en verbeteren van kwaliteit en veiligheid in de kinderopvang. Dit kan namelijk beter, vindt hij.

Oudercommissie

De minister geeft in zijn brief enkele suggesties wat organisaties kunnen doen: bijvoorbeeld meekijkdagen tijdens opvang voor oudersorganiseren, door de deelname aan een oudercommissie (oc) laagdrempelig te maken, bijvoorbeeld door eenvoudig toegang te geven tot relevante informatie of een digitale tool te regelen die het werk van de oc minder arbeidsintensief maakt.

Kwaliteitsoordeel

Dat ouders het nog steeds lastig vinden om te bepalen waar zij op moeten letten bij het uitzoeken van een fijne kinderopvangplek, denkt minister Asscher op te kunnen lossen met het kwaliteitsoordeel. Hiermee is GGH GHOR Nederland nu bezig. De pilots starten in 2017. Minister Asscher kondigt ook een speciale website aan voor ouders die gebruik gaan maken van kinderopvang of dat al doen. Verder verwacht minister Asscher dat enkele maatregelen uit het IKK-akkoord de positie van ouders nog verder verbetert. Bijvoorbeeld omdat ouders straks altijd een vaste mentor op de groep krijgen toegewezen.

Lees Asschers’ brief nav het PwC-onderzoek hier

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.