Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Governance Code geschikt gemaakt voor kleine organisaties

De meerderheid van de kinderopvangorganisaties (60 procent) is bekend met de Governance Code, blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders (NVTK) en de Brancheorganisatie Kinderopvang. Kleine organisaties vinden de code niet altijd voldoende toegesneden op hun situatie. De twee initiatiefnemers willen de code daarom bezien en ondersteunend materiaal ontwikkelen voor kleine organisaties.
Governance Code geschikt gemaakt voor kleine organisaties
Foto: ANP Photo

De governancecode werd in 2009 in de kinderopvang ingesteld om het bestuur en het interne toezicht in de kinderopvangbranche te professionaliseren. Leden van de Brancheorganisatie Kinderopvang zijn verplicht om de Governance Code na te leven. De code vraagt bijvoorbeeld om beleid op de punten openheid, integriteit, maatschappelijke verantwoording en de rollen van bestuurder en bestuur, raad van toezicht en toezichthouders.

Naleving

Leden van de NVTK en de Brancheorganisatie scoren hoger dan gemiddeld op bekendheid met de Governance Code en de bespreking en naleving ervan. Gemiddeld kent zestig procent van de branche de code. Van die zestig procent vindt vier van de vijf organisaties dat de code bijdraagt aan de kwaliteit van de kinderopvang.

Kleine organisaties

Grote organisaties kennen de code beter dan kleine en zijn enthousiaster over de toegevoegde waarde ervan. Dat is voor de Brancheorganisatie Kinderopvang en de NVTK dan ook aanleiding om de Governance Code meer te gaan aanpassen aan de kleine kinderopvangorganisatie. Of dat betekent dat de code moet worden herzien, wordt bekeken. In ieder geval willen de partijen ondersteunend materiaal gaan ontwikkelen, specifiek voor kleine organisaties.

Onderzoek

Van de 2500 opgenomen organisaties in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen, hebben ongeveer 900 organisaties deelgenomen aan het onderzoek. Dat is ruim een derde van de organisaties. Met veertien kleinere en middelgrote organisaties is dieper ingegaan op de manier waarop ze met de Governance Code omgaan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.