Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Goed nieuws: álle ouders krijgen 96% kinderopvangkosten vergoed vanaf 2025

Goed nieuws, ook voor ouders met lage inkomens: alle ouders krijgen per 1 januari 2025 96 procent van de kosten voor kinderopvang vergoed. Dat was eerst 95 procent, waardoor de laagste inkomens die nu al 96 procent vergoed krijgen er op achteruit zouden gaan. 'Als maatschappelijke kinderopvang hebben we hier stevig voor gepleit. Deze aanpassing naar 4 procent ouderbijdrage lijkt klein, maar de impact ervan is juist voor deze ouders erg groot', zegt BMK-voorzitter Loes Ypma.
goed-nieuws-alle-ouders-krijgen-96-kinderopvangkosten-vergoed-vanaf-2025
Halfpoint / stock.adobe.com

Het was een heet hangijzer: gaan de laagste inkomens er echt op achteruit wanneer in 2025 voor alle ouders de kinderopvang vrijwel gratis wordt? Alle ouders zouden dan een eigen bijdrage van 5 procent moeten betalen, ongeacht het inkomen. Maar de laagste inkomens in Nederland betalen nu slechts 4 procent eigen bijdrage.

Prinsjesdag

Op Prinsjesdag maakte het kabinet bekend dat echt alle ouders er op vooruit gaan, ook de laagste inkomens die anders al snel €200 tot €400 per jaar extra aan kinderopvang moeten betalen. Een groot bedrag als je van een minimuminkomen leeft.

Grote impact

Loes Ypma, voorzitter van Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, is blij met de keuze van het kabinet. ‘Dit is supergoed nieuws! Hierdoor kunnen we de ontwikkelingskansen, júist ook van kinderen van werkende ouders met de laagste inkomens, blijven stimuleren. Als maatschappelijke kinderopvang hebben we hier stevig voor gepleit. Deze aanpassing naar 4 procent ouderbijdrage lijkt klein, maar de impact ervan is juist voor deze ouders erg groot.’

Toegankelijke kinderopvang

En niet alleen zij maar ook alle andere ouders profiteren van deze plannen. ‘Het maakt kinderopvang betaalbaar en eenvoudig voor álle jonge ouders en zorgt dat (meer) werken echt loont’, zegt Ypma. ‘Alle werkende ouders gaan er nu op vooruit, dat is goed voor de arbeidsmarkt als geheel. Kinderopvang is de motor van de emancipatie en de economie; door iedere pedagogisch professional kunnen zes ouders aan het werk. Niet onbelangrijk in deze tijd van personeelstekorten op de hele arbeidsmarkt.’

1 REACTIE

 1. Dit artikel beginnen met ALLE ouders krijgen 96% vergoed.
  Vind ik echt onder de maat volgends mij vergeet je dan een grote groep gedupeerde.
  Wat een trieste bedoeling voor een aantal ouder(s) die in de ziektewet zitten.
  Enig idee hoe zwaar die het hebben financieel omdat ze buiten de boot vallen!
  Zij hebben het ook hard nodig.
  Omdat zonder vergoeding het niet te betalen valt.
  Een ouder zit niet voor niks in de ziektewet.
  Ik had gehoopt na corona dat de overheid dit wel zou begrijpen gezien er vele ouders op hun tandvlees aan het lopen waren omdat ze thuis moesten werken en voor de kinderen moesten zorgen.
  Maar nee en het aller ergste is dat hun kinderen achterstanden opbouwen.In vergelijking met ouders die wel alles vergoed krijgen.
  Waarom kan er geen uitzondering gemaakt worden voor deze mensen waaronder ik?
  Ik heb mijn dochter niet naar een opvang kunnen sturen.
  Maar alles binnen mijn kunnen gegeven wat ik kon voor haar om toch sociale momenten te kunnen hebben.
  Nou gaat ze straks naar de peuteropvang voor 4 ochtenden met subsidie van de gemeente.
  Maar ik vind het beleid nu ontzettend scheef en uit verhouding.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.