Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gifstoffen gevonden in veel plastic speelgoed

Redactie Kinderopvang
Uit onderzoek blijkt dat veel plastic speelgoed gifstoffen bevat die tijdens het recyclen van elektronisch apparaten vrijkomen, en het plastic van nieuw speelgoed besmetten. Teveel gif is onder meer gevonden in de Rubik’s Cube (puzzelkubus met gekleurde vakjes) en autootjes.
Fotolia_67685411_Subscription_Yearly_L.jpg
In 90 procent van de onderzochte spullen kwamen gifstoffen voor. - Foto: Fotolia

Een Tsjechische milieuorganisatie en IPEN, een wereldwijd milieunetwerk, voerden het onderzoek uit in 26 landen, waaronder Nederland. Dit meldt nu.nl

90 procent

De gifstoffen OctaBDE en DecaBDE kwamen voor in 90 procent van de onderzochte spullen. Bijna de helft van alle producten bevatte HBCD. Volgens de onderzoekers zit het gevaar in de kunststof omhulsels van elektronische apparaten.

Zenuwstelsel en hersenontwikkeling

De schadelijke stoffen kunnen het zenuwstelsel aantasten en gevolgen hebben voor de hersenontwikkeling van kinderen, de hormoonhuishouden en de voortplanting.

Verboden

In de EU zijn de stoffen verboden, maar de recycling gebeurt vaak in landen in Afrika en Azië waar de regels soepeler zijn. ‘Het gif blijft hierdoor in de keten terugkomen. Controle is ook moeilijk. Het liefste zien we een etiket zoals bij cosmetica waar de ingrediënten op staan, maar dat is nu niet verplicht’, zegt een woordvoerster van WECF, een netwerk van vrouwen- en milieuorganisaties, en lid van IPEN.

De organisaties willen dat de omhulsels worden verwijderd voordat recycling plaatsheeft en daarnaast wereldwijd strengere limieten voor gevaarlijke stoffen.

Sommige kinderdagverblijven pakken het rigoureus aan: spelen zonder speelgoed tijdens speelgoedvrije weken of zelfs maanden. Dat zou ervoor zorgen dat kinderen zichzelf beter begrijpen en meer empathie voor anderen ontwikkelen. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.