
Doen:
- Zachte dieetmargarine en vanaf 4 jaar halvarine
- Volkorenbrood of bruinbrood
- Zoet beleg, zoals appelstroop, (halva)jam of fruit, geprakt of in kleine stukjes. Vanaf 1 jaar mag honing ook gegeven worden
- Hartig beleg (mager), zoals 20+ en 30+ kaas, 20+ of 30+ smeerkaas met minder zout, ei, hüttenkäse, light zuivelspread, vegetarische smeerworst, ham, kipfilet, kalkoenfilet of een plakje beenham
- Groente en fruit, zoals tomaat, worteltjes, komkommer, banaan, appel en aardbei
- Halfvolle melk tijdens ontbijt en lunch
- Rijstwafel, volkoren knäckebröd, volkoren crackertjes, krentenbol, soepstengel, (volkoren) ontbijtkoek
- Lange vinger, kaneelbeschuitje, volkorenbiscuitje, eierkoek of een handje popcorn zonder suiker of zout
Niet doen:
- Producten van rauw vlees, zoals filet américain, ossenworst, carpaccio of niet-doorbakken tartaar
- (Smeer)leverworst of volle smeerkaas
- Rauwe of voorverpakte gerookte vis
- Zoet beleg met veel toegevoegde suikers en/of veel verzadigd vet. Met name de chocolade varianten, zoals chocoladehagel en -pasta
- Alle zoet smakende drankjes
- Speciale peuter- groei- of dreumesmelk of pyjama papjes zijn niet nodig
Onderzoek op locaties
Het Voedingscentrum observeerde op tien kinderdagverblijven wat er op een dag gegeten en gedronken werd. Daar viel op dat er veel smeerkaas, –worst en diksap wordt gedronken en gegeten. Op slechts één van de tien beoordeelde kinderdagverblijven werd water aangeboden. Daar staat tegenover dat er wel veel fruit werd aangeboden. Daar zijn we heel erg blij mee’, zegt Patricia Schutte van het Voedingscentrum, ‘want steeds meer mensen eten te weinig fruit. En op alle locaties was er bruin brood bij de lunch. De tussendoortjes waren met biscuitjes en vers fruit overal prima in orde.

Een grote meerderheid van kinderopvangorganisaties heeft een richtlijn omtrent voeding of een voedingsbeleid uitgewerkt. Dit zegt driekwart van de managers in een enquête van het Voedingscentrum. Lees meer >>
Bij ons op kinderdagverblijf Keiki Holo Holo in Nootdorp, wordt er veel water en thee gedronken en als extratje een glaasje echte Dixap, vers fruit gegeten en zoveel mogelijk gezonde snacks en tussendoortjes, zoals rijstwafels, bruin brood, cracottes, verse roomkaas (met en zonder kruiden), verse kaas en worstwaren (zonder lever toepassingen erin), gegeven aan de kinderen. Smeerkaas hebben wij van onze dieetlijst geschrapt omdat smeerkaas enorm veel zout bevat en ook smeerworst en leverkaas is niet meer voorradig. we hebben een heel nieuw voedingsbeleid en wij voelen ons er allemaal beter bij. Hoofdzaak is dat het overall beter is voor de kinderen.
Traktaties die door de ouders worden gegeven met een verjaardag zijn over het algemeen erg verantwoord. Bij uitzonderingen zorgen wij dat de snoepwaar in de tassen van de kinderen terecht komen zodat ouders thuis zelf kunnen beslissen of de kinderen dit mogen opeten of dat zij het een andere bestemming geven. 😉
Al met al doen wij het samen met de ouders heel goed op ons kinderdagverblijf. Heel blij mee.
Debby