Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gemeente Capelle loopt vast door fraudezaak

De gemeente Capelle aan den IJssel zit met de handen in het haar na de fraudezaak van Kinderopvang De Parel. In deze zaak, die al sinds de zomer van 2013 speelt, zijn ouders misleid waardoor ze nu duizenden euro's moeten terugbetalen aan de Belastingdienst. Capelle heeft de hulp ingeroepen van het ministerie van Sociale Zaken.
Gemeente Capelle loopt vast door fraudezaak
Foto: ANP

De problemen stapelen zich ondertussen zo op dat ouders in serieuze geldnood zijn gekomen. Gedupeerde ouders kunnen door de problemen geen aanspraak meer maken op huur- en kindertoeslagen. Volgens wethouder Ans Hartnagel van de gemeente, zijn sommige ouders door alle problemen uit huis gezet.

In de kou

De kinderopvangorganisatie is inmiddels al lang gesloten en de FIOD onderzoekt de fraudezaak. Hartnagel vindt dat het wel erg stil blijft vanuit Den Haag. ‘Ik ben verdrietig en boos op politiek Den Haag. Ze laten deze mensen, vaak alleenstaande moeders, gewoon in de kou staan.’ Naast de hulpvraag aan het Ministerie, heeft de gemeente de Belastingdienst gevraagd om meer rekening met deze groep ouders te houden zolang het onderzoek van de FIOD loopt.

Gratis kinderopvang

De toenmalige directeur van De Parel zou de veroorzaker zijn van alle ellende, zo beweren de ouders. Hij beweerde dat ouders gebruik konden maken van gratis kinderopvang. Hij zou ondertussen de aanvragen voor de kinderopvangtoeslag regelen. Veel ouders geloofden de man, ook omdat hun basisschool de kinderopvangorganisatie aanprees.

Meer uren

Wat ze niet wisten, is dat de directeur meer uren opvang aan de Belastingdienst opgaf dan er daadwerkelijk plaatsvond, vaak het maximaal aantal uren in de week. Ouders betaalden niets voor de opvang, maar de directeur werd er toch rijk van door alle toeslagen voor zichzelf te houden. Gratis kinderopvang komt daarnaast helemaal niet in aanmerking voor kinderopvangtoeslag.

Terugbetalen

Van de honderd gedupeerde ouders hebben 26 zich verenigd en een advocaat in de arm genomen. De Belastingdienst houdt vooralsnog de ouders verantwoordelijk voor de onterecht uitgekeerde kinderopvangtoeslag. Zij moesten de bedragen, die in sommige gevallen op is gelopen tot tienduizenden euro’s, terugbetalen.

1 REACTIE

  1. Belachelijk natuurlijk dat hier niets wordt gedaan voor de gedupeerden, maar wanneer gaan mensen nou eens begrijpen dat ze gewoon zelf hun zaken moeten regelen? Dit is al de zoveelste fraudezaak waarbij de organisatie de toeslagen wel even regelde en de ouders met dikke boetes kwamen te zitten.
    Als gastouderbureau heb ik ook wel eens de vraag gehad van ouders of ik de toeslag kon regelen. Ik heb aangegeven dat ze het zelf moeten doen, omdat het belangrijk is om zelf de controle over zulke belangrijke zaken te hebben. Als je er als ouder zelf niet uitkomt, dan vraag je hulp aan vrienden of familie of je belt de Belastingdienst op.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.