Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen voorrang kinderopvang bij coronatests; BK en BMK kloppen aan bij Kamer

Het kabinetsbesluit om professionals uit de zorg en het onderwijs voorrang te geven bij coronatests, strekt zich niet uit tot medewerkers van de kinderopvang. Brancheorganisaties BK en BMK zijn verbaasd en hopen op ingrijpen van de Tweede Kamer. Intussen dreigt een 'omvangrijke sluiting van groepen' vanwege vertraging bij de tests.
AdobeStock

Het kabinet heeft vrijdag besloten een deel van het zorg- en het onderwijspersoneel voorrang te verlenen bij coronatests, maar het personeel in de kinderopvang niet. BK en BMK zijn ‘verbaasd’ over dit besluit, aldus een gezamenlijke verklaring. ‘We zijn in gesprek met het ministerie van SZW en verschillende Kamerleden hierover, want dit vraagstuk moet met grote urgentie opgelost kunnen worden.’ Komende maandag 14 september is er overleg met staatssecretaris Van ’t Wout.

De brancheorganisaties hopen daarnaast dat de Tweede Kamer ingrijpt. Paul van Meenen van D66 heeft een motie ingediend om ook medewerkers van de kinderopvang voorrang te geven bij het testen. De motie komt donderdag 17 september in stemming. ‘Dus we hopen dat er een brede Kamermeerderheid komt om die motie te steunen en het kabinet op te roepen om toch voorrang te verlenen,’ aldus BK-directeur Emmeline Bijlsma tegen de NOS.

‘Sluiting onvermijdelijk’

Eerder deze week bleek uit een enquête van de brancheorganisaties BK en BMK dat op korte termijn een omvangrijke sluiting van groepen in de kinderopvang dreigt vanwege de vertragingen bij het testen. Een op de drie ondernemers kan meer dan 10 procent van hun medewerkers momenteel niet inzetten op de groep, blijkt uit de enquête. Sluiting van groepen dreigt onvermijdelijk te worden, stellen de partijen. ‘Het water staat ons aan de lippen,’ aldus ondernemers.

De wachttijden lopen uiteen, maar het merendeel van de ondernemers geeft aan dat medewerkers vier tot vijf dagen niet inzetbaar zijn. In combinatie met het structurele personeelstekort dat de branche al kent (het op één na hoogste tekort in Nederland) betekent dat dat er niets anders op zit dan een groep te sluiten.

Meer meldingen ouders

Marjet Winsemius van de Stichting Voor Werkende Ouders constateer ook een groeiend probleem. Het aantal kinderen dat noodgedwongen moet thuisblijven zal de komende periode toenemen, omdat pm’ers en leerkrachten gaan uitvallen vanwege de coronatests, verwacht zij. ‘Het aantal meldingen van ouders die in de problemen komen, stijgt snel. En de herfst moet nog beginnen,’ aldus Winsemius.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.