Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Geen alternatief gevonden voor bezuinigen kinderopvang

Bezuinigingen

Hoewel de PvdA de bezuinigingen in de kinderopvang voor 2013 wel wil terugdraaien, krijgt de partij het in samenwerking met de VVD niet voor elkaar om dit financieel te dekken. Partijen als het CDA en GroenLinks geven aan oppositie te willen voeren tegen de bezuinigingen op de kinderopvang.

De VVD en de PvdA zeggen alleen open te staan voor ‘briljante voorstellen’ om het begrotingsakkoord aan te passen. Het voorkomen van nog meer bezuinigingen op de kinderopvang kwam regelmatig terug in het debat. Het CDA geeft VVD en PvdA een politieke waarschuwing dat ze, eenmaal samen in een nieuw kabinet, niet moeten tornen aan de kindregelingen. De partij vreest voor meer bezuinigingen.

Zuur vervangen voor zuur
Jolanda Sap van GroenLinks ziet ook liever dat nog meer bezuinigingen op de kinderopvang worden afgewend: ‘Dit akkoord is niet sociaal, niet groen, maar grijs’. VVD-Kamerlid Mark Harbers  zei dat VVD en PvdA enkele impopulaire maatregelen uit het Lenteakkoord van de Kunduzcoalitie hebben teruggedraaid, zoals de forensentaks en de langstudeerboete. Maar daar staan andere lastenverzwaringen tegenover. ‘Het ene zuur is vaak vervangen door het andere zuur.’

Budget-neutraal plan genegeerd
De Brancheorganisatie Kinderopvang zegt zeer teleurgesteld te zijn in de vasthoudendheid van PvdA en VVD om de bezuinigingen op de kinderopvang voor 2013 niet terug te willen draaien. Dit ondanks uitspraken van Mark Rutte tijdens het VVD-congres in augustus dat hij de bezuinigingen wél wilde terugdraaien. De brancheorganisatie heeft bij aanvang van de formatie een uitgewerkt plan aan de onderhandelingsdelegaties voorgelegd om de bezuinigingen te kunnen afwenden. ‘Een budget-neutraal en deugdelijk plan, dat niks extra’s had gekost.’, aldus directeur Lex Staal.

Ouders
Het ziet er dus naar uit dat ouders met een gezamenlijk inkomen van ongeveer 118.00 euro en hoger volgend jaar geen kinderopvangtoeslag meer krijgen voor hun eerste kind. Ook ouders met een lager inkomen krijgen te maken met een verlaagde kinderopvangtoeslag voor hun eerste kind.

Lees ook: Terugdraaien bezuinigingen kinderopvang niet in deelakkoord

Bron: ANP
ANP Photo, Jerry Lampen

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.