Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Geef gemeenten meer handvatten bij falend kinderdagverblijf’

Gemeenten moeten veel sneller kunnen handelen als een kinderdagverblijf de regels stelselmatig overtreedt, zegt de Belangenvereniging voor Ouders in de Kinderopvang. Aanleiding voor deze uitspraak is de tijdelijke sluiting en ondertoezichtstelling van een kinderdagverblijf in Bilthoven.
Fotolia

‘Wat me iedere keer weer bezighoudt: waarom duurt het zo lang voor zo’n kinderdagverblijf uit de markt gehaald kan worden,’ zegt BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma. Hij uit zijn zorgen in een uitzending van RTV Utrecht over de problemen bij de Bilthovense kinderopvanglocatie Montessori. Jellesma vreest dat de problemen die nu naar boven komen slecht ‘het topje van de ijsberg’ zijn.

Regel voor gemeenten

Volgens Jellesma zouden gemeentes veel daadkrachtiger kunnen en moeten zijn. Hij pleit voor een regel in de Wet Kinderopvang waardoor gemeentes en de handhavende instantie veel sneller kunnen handelen, zonder het risico te lopen dat ze door de rechter teruggefloten worden. Ook wijst hij in de uitzending van RTV Utrecht op de mogelijkheid om als oudercommissie rechtstreeks een klacht in te dienen bij de GGD. De oudercommissie van de Kinderopvang Montessori in Bilthoven was al jaren bezig om de kwaliteit van de opvang aan te kaarten bij de leiding, maar kreeg nul op het rekest, meldt RTV Utrecht.

Ondertoezichtstelling

De gemeente De Bilt besloot Kinderopvang Montessori in Bilthoven tijdelijk te sluiten, na inspecties van de GGD.  Zo had een medewerker geen verklaring omtrent gedrag, stond er een giftige plant en lagen er op de locatie schoonmaakspullen binnen bereik van de kinderen. De locatie is inmiddels weer open, maar staat onder verscherpt toezicht. Kinderopvang Montessori in Bilthoven valt onder de overkoepelende organisatie KidsPlus uit Apeldoorn. Bij meerdere opvanglocaties van het moederbedrijf heeft de GGD stelselmatig tekortkomingen geconstateerd, blijkt uit rapportages van GGD regio Utrecht.

Lees ook: Het Openbaar Ministerie start een strafzaak tegen de voormalig eigenaresse van kinderdagverblijf 24/7 in Amsterdam. Dit kinderdagverblijf werd in 2015 gesloten vanwege grove misstanden. Lees meer

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Die bevoegdheid om snel in te grijpen is er allang. Zie artikel 1.65 lid lid 3 Wko. De roep om meer handvatten is onterecht, want de overheid heeft voldoende middelen tot haar beschikking om snel te kunnen acteren. Dat gemeenten en GGD’s dit in voorkomende gevallen niet doen, komt door hun ‘lack of urgency’. Daar zit dus het probleem. Dat moet dan worden aangepakt.

    Er zijn overigens GGD regio’s waar het instrument ‘schriftelijk bevel’ wel – en met succes – wordt ingezet en heel vaak gaat de rechter hierin (achteraf) mee. De roep om gemeenten maar ‘carte blanche’ te geven – dus zonder de mogelijkheid om hiertegen een spoedvoorziening aan te kunnen vragen als belanghebbende, druist volledig in tegen ieder denkbaar rechtsbeginsel. Geen goed idee dus.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.