Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gastouders alternatief voor overvolle Duitse dagopvang

Duitse steden hebben moeite met het regelen van een plekje in de kinderopvang voor alle één- en tweejarige kinderen. Vanaf 1 augustus hebben kinderen van deze leeftijd recht op een (gratis) plek. De rechter in Keulen heeft besloten dat ouders mogen uitwijken naar een gastouder als zij niet terecht kunnen bij een kinderdagverblijf.
Gastouders alternatief voor overvolle Duitse dagopvang
Foto: ANP Photo

Dit tot blijdschap van veel gemeenten, die met het aantal beschikbare opvangplekken tegen het plafond aanliepen. De gemeente Keulen zegt in de Duitse krant Die Welt dat ze opgelucht is dat ze gelijk heeft gekregen. Zo komen er in één keer verscheidene plekken voor jonge kinderen in heel het land vrij.

Gelijkwaardig

De Duitse gemeente Münster kreeg het tijdens een rechtszaak in juli nog niet voor elkaar om plekken bij de gastouder als alternatief naar voren te schuiven, in het geval dat ouders op een wachtlijst belanden bij een kinderdagverblijf. Ursula Doppmeier van de politieke partij CDU benadrukt in de krant dat opvang bij een gastouder gelijkwaardig is aan opvang in een kinderdagverblijf. Haar partijgenoot Peter Biesenbach is opgelucht dat gemeenten en ouders door de uitspraak flexibeler zijn in hun keuze voor dagopvang of opvang bij een gastouder.

5-kilometergrens

Wel is er nog steeds discussie over de 5-kilometergrens. De regel is nu, dat voor ouders alleen opvang voor hun kind is gegarandeerd binnen een straal van 5 kilometer. Daarbuiten zijn ouders afhankelijk van de beschikbaarheid en het aanbod. De gemeente Keulen vindt deze regel niet passend.
Geboortecijfer

Duitsland hoopt dat het geboortecijfer door gratis kinderopvang weer wat zal stijgen. Duitsland heeft één van de laagste geboortecijfers van Europa. Dure kinderopvang zou één van de belemmeringen zijn om een gezin te beginnen. Met deze maatregel hoopt het land ouders te stimuleren (meer) kinderen te krijgen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.