Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gastouderland ontwikkelt eigen VVE-programma

Het landelijk actieve gastouderbureau Gastouderland heeft een eigen VVE-methode ontwikkeld: Aap! Alle gastouders van het bureau gaan met dit programma werken. Ouders krijgen bij ieder nieuw thema een brief thuisgestuurd zodat ze op de hoogte blijven van wat er bij hun gastouder speelt.
Gastouderland ontwikkelt eigen VVE-programma
Foto: ANP

Gastouderland werkte eerder met het speciaal voor de gastouderopvang ontwikkelde programma Kiki, maar voelde toch de behoefte om een eigen programma op te zetten. Het bureau vindt voorschoolse educatie bij de gastouder heel belangrijk.

Interactie

De knuffel Aap! speelt een centrale rol in het VVE-programma. Net als de kinderen ontwikkelt Aap! zich op sociaal-emotioneel, motorisch, cognitief en zintuiglijk vlak. Het programma is toe te passen tijdens het eten, het verschonen en buitenspelen. Bij de knuffel hoort een informatiemap. Daarin zitten concrete activiteitentips die de interactie tussen gastouder en kind versterkt maar die ook veel ruimte overlaten aan initiatieven van het kind.

Ouders betrekken

Alle gastouders van Gastouderland krijgen de knuffel en de informatiemap toegestuurd om ermee te werken. Het thema van het programma verandert steeds. Ouders krijgen bij een nieuw thema een uitleg per brief, zodat ze thuis ook op het thema van die maand kunnen inspelen en de liedjes en versjes die het kind bij de gastouder hoort, ook thuis kunnen zingen.

Het VVE-programma Kiki was het eerste dat volledig werd vertaald naar de gastouder. Het programma werd dan ook in korte tijd succesvol in de gastouderbranche. Er zitten veel raakvlakken tussen Kiki, waar beer Kiki de hoofdrol speelt, en het programma Aap! van Gastouderland waarin de knuffel Aap centraal staat. Lees meer

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.