Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gastouderbureaus Nederland uniek concept

De Nederlandse regel waarbij gastouders zich verplicht moeten inschrijven bij een gastouderbureau is uniek te noemen ten opzichte van andere West-Europese landen. Er zijn wel vergelijkbare initiatieven in andere landen, maar in de meeste landen kunnen gastouders ook zelfstandig werken.
Gastouderbureaus Nederland uniek concept
Foto: ANP XTRA

Dat concludeert het onderzoek ‘Gastouderopvang in West-Europese landen’ van het Kohnstamm Instituut. Dit instituut deed in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken een vergelijkend onderzoek om duidelijker te krijgen hoe de Nederlandse gastouderopvang zich verhoudt met andere West-Europese landen.

België en Duitsland

Gastouderbureaus zijn in Nederland verantwoordelijk voor de kwaliteit van de opvang van bij hen aangesloten gastouders. De bureaus begeleiden ouders en beheren betalingen. Daarnaast bemiddelen zij tussen ouders en gastouders, en maken medewerkers samen met de gastouder een risico-inventarisatie veiligheid en gezondheid. Het Nederlandse gastouderbureau heeft de meeste raakvlakken met de Belgische ‘onthaaldienst’. Het is voor Belgische gastouders echter niet verplicht om zich hier bij aan te sluiten. In Duitsland zijn gastouders aangesloten bij het Jugendamt, het Duitse bureau jeugdzorg. De werkzaamheden zijn vergelijkbaar met die van de Nederlandse gastouderbureaus.

De opleidingseisen voor Nederlandse gastouders zijn hoger dan in andere Europese landen. Dit blijkt uit hetzelfde onderzoek. Het onderzoek moet duidelijkheid scheppen over hoe Nederlandse gastouderopvang zich verhoudt tot gastouderopvang in andere, West-Europese landen. Lees meer >>

Denemarken en Verenigd Koninkrijk

In Denemarken zijn de afdelingen sociale zaken van de gemeenten verantwoordelijk voor kinderopvangcentra. Zij ondersteunen ouders met benodigdheden voor een succesvolle opvang en houden toezicht. Gastouders kunnen in Denemarken ook als privat childminder aan de slag, maar ook dan is er contact met de gemeente vanwege de financiële vergoeding per opvangkind. Het Verenigd Koninkrijk is net begonnen met een pilot met gastouderbureaus. Sinds september 2014 zijn deze er. Het is nog niet bekend hoe de pilot tot nu toe verloopt.

Frankrijk en Zwitserland

In Frankrijk zijn geen gastouderbureaus, maar wel gastoudernetwerken. Gastouders kunnen hier terecht voor onder andere juridische, administratieve en opvoedkundige informatie. Ook vraagouders kunnen met hun vragen terecht bij de netwerken. In Zwitserland zijn wel gastouderbureaus, maar aansluiting is niet verplicht en de taken van de bureaus zijn beperkt. De Tagesfamilienorganisationen bemiddelen alleen tussen gastouders en vraagouders.

Gastouderopvang is geen nieuw fenomeen. Dit is terug te lezen in hetzelfde onderzoek van het Kohnstamm Instituut. In de jaren ’70 werden er zelfs meer kinderen bij een gastouder ondergebracht dan in de reguliere opvang. Hoe ziet de recente geschiedenis van gastouderopvang in Nederland eruit? Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.